Τυρόψωμο Θράκης

Υλικά

2 φακ ξηρή μαγιά
1 πρέζα Ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
400 γρ χλιαρό νερό
800-850γρ Αλεύρι
1 κσ ριγανι

Γέμιση
400 γρ φέτα
200 γρ βουτυρο ή 3/4 κουπας λάδι
1 αυγό για επαλλειψη
Ταψί 36 νουμερο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την ξηρή μαγια, ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
να διαλυθεί η μαγια και η ζάχαρη και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι.
Ενδιάμεσα από το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και την ρίγανη.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και ρυθμίζουμε το νερό εάν είναι σφιχτό το αλεύρι.

Λαδώνουμε το μπολ και το ζυμαρι μας και το αφήνουμε μέσα στο μπολ μιση ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο

Το βγάζουμε στο πάγκο μας το ζυμώνουμε λίγο και το κόβουμε σε 4 ισα κομμάτια τα οποία
θα τα ανοίξουμε σε ενα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού 30 εκ περίπου.
Το βουτυρώνουμε το φύλλο καλα ή με λάδι.
Σκορπάμε το 1/3 φέτα πάνω στο φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με την φέτα ενδιάμεσα.
Στο τελευταίο φύλλο δεν βάζουμε φέτα απο πάνω.
Διπλώνουμε όλα τα φύλλα σαν πουγκί προς το κέντρο και το βάζουμε ανάποδα στο ταψί με την ένωση των φύλλων προς τα κατω.
Το πατάμε με τα χέρια να απλώθει το πουγκί μας σε όλο το ταψί και από πάνω βουτυρώνουμε.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά (όταν φουσκώσει μπορείτε να το αλείψετε και με ένα αυγό διαλυμένο στο νερό) και ρίχνουμε και διάσπαρτα κομμάτια βούτυρο από πάνω.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα

Καλη Επιτυχία

Εγγραφείτε στο κανάλι της συνταγής εδώ

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Κιμαδόπιτα με το πιο τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΣκορδάτες “Τηγανιτές” Πατάτες στο φούρνο