Ριζότο με σαφράν και σάλτσα μανιταριών

Συστατικά

½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
200 g ρύζι carolina
½ κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας φυτικό βούτυρο
40 γρ τυρί
40 ml λευκό κρασί
500 ml ζωμό λαχανικών
άλαti
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Σάλτσα:
100 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια σιτάκε
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
1/4 φλ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
1 φλ. ζωμό βοδινού
2 κ.γ. worcestershire sauce ή σόγια σως
1 κ.γ. πάστα ντομάτας
λίγο δεντρολίβανο

Μέθοδος

1 Βάλτε το σαφράν σε ένα ποτήρι, περιχύστε με λίγο νερό και αφήστε τα να εμποτιστούν όλη τη νύχτα, έτσι θα βγάλουν όλο τους το χρώμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, προσθέτοντας νερό ή ζωμό αν χρειάζεται.

2 Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το φρυγανίζουμε για 3-4 λεπτά, στη συνέχεια ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα (περίπου 20-25 λεπτά), προσθέτοντας το ζωμό (ή το νερό) μια κουτάλα, όσο χρειάζεται, καθώς απορροφάται από το ρύζι.

3 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, περιχύνουμε με το νερό από το σαφράν, ανακατεύουμε να αρωματίσουν και να χρωματίσουν το ριζότο. Μετά το μαγείρεμα, σβήνετε τη φωτιά, ρυθμίζετε το αλάτι και ανακατεύετε με το τριμμένο τυρί και το φυτικό βούτυρο (προαιρετικά)

4 Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα μανιτάρια με το αλεύρι.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ανακατέψτε το κρασί, τα κρεμμύδια και το μπαλσάμικο. Μόλις πάρουν βράση μαγειρέψτε για 3 λεπτά περίπου. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
Προσθέστε τον ζωμό, την σόγια σως, την πάστα ντομάτας και το δεντρολίβανο. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε το μείγμα μανιταριών. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό Κέικ Βανίλια χωρίς ζύμη
Επόμενο άρθροΘεσσαλικη μπατζινάρα!!