Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει | Παραδεισένιο Γλυκό με κρέμα και κανταΐφι

Η Τυρόπιτα κανταΐφι είναι μια εντυπωσιακή και πεντανόστιμη τυρόπιτα που ξεχωρίζει χάρη στην τραγανή και αφράτη υφή του κανταϊφιού. Τα ρολάκια που σχηματίζονται με το κανταΐφι και την πλούσια γέμιση τυριών, βουτηγμένα στο μείγμα γάλακτος-βουτύρου , γίνονται λουκούμι μόλις ψηθούν. Είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και αποτελεί μια πιο ανάλαφρη και αρωματική εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Γέμιση:

  • 850 γρ. – Τυρί φέτα (ή ανάμεικτη με γραβιέρα, κασέρι, χαλούμι, ανθότυρο κ.λπ.)
  • Μια πρέζα – Μαύρο ή άσπρο πιπέρι
  • Προαιρετικά – Αλάτι (κατά βούληση)

Για το Κανταΐφι και το Άλειμμα:

  • 500 γρ. – Ζύμη κανταΐφι
  • 3 1/2 φλιτζάνια – Πλήρες γάλα
  • 5 – Αυγά
  • 100 γρ. – Λιωμένο βούτυρο (ή βούτυρο κλαριφιέ)

Οδηγίες

Α. Προετοιμασία Γέμισης:

Τρίψτε τη φέτα (ή θρυμματίστε τη με ένα πιρούνι) και ανακατέψτε με άλλα τριμμένα τυριά της προτίμησής σας (π.χ. γραβιέρα, κασέρι). Τίποτα άλλο δεν προστίθεται στα τυριά.

Β. Δημιουργία Ρολών:

Ανοίξτε το κανταΐφι με τα δάχτυλά σας, τραβώντας τα νήματα μέχρι να διαχωριστούν και να γίνει ελαφρύ και αφράτο .

Τοποθετήστε λίγο κανταΐφι στην επιφάνεια εργασίας σας ή στο χέρι σας. Βάλτε μια κουταλιά της σούπας τυρί στο ένα άκρο. Τυλίξτε το κανταΐφι σε έναν κύλινδρο (ρολό), διπλώνοντας επίσης τις πλευρές, για να περικλείσετε τη γέμιση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διπλώσει λίγο τη ζύμη στην αρχή, έτσι ώστε η γέμιση να είναι κλειστή με ασφάλεια . Όταν το κάνετε στο μέγεθος που σας αρέσει, απλώς τραβήξτε και κόψτε τα νήματα.

Βάλτε τα ρολάκια κανταΐφι σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 20 x 26 cm ή Pyrex, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο.

Γ. Περίχυση και Ψήσιμο:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά , προσθέστε το γάλα και το πιπέρι (και αλάτι, ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί). Λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το στο μείγμα γάλακτος, ανακατεύοντας.

Ρίξτε το μείγμα γάλακτος-βουτύρου στο κανταΐφι με ένα κουτάλι, βεβαιωθείτε ότι όλα τα κομμάτια είναι βρεγμένα και ότι το υγρό φτάνει στον πάτο του ταψιού.

Αφήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα (ή περισσότερο) για να απορροφήσει το γάλα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (στον αέρα 170°C) και ψήστε για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν έντονα και να είναι τραγανά .

Όταν ψηθεί, σερβίρεται ζεστά κομμάτια με ένα κουτάλι (μπορείτε να το κόψετε με μαχαίρι).


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Αναμονής (Απορρόφηση): 30 λεπτά (τουλάχιστον)

Χρόνος Ψησίματος: 30 – 40 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Τραγανή Τυρόπιτα

Άνοιγμα Κανταϊφιού: Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξετε καλά τα νήματα του κανταϊφιού πριν το χρησιμοποιήσετε. Αυτό βοηθάει το υγρό να απορροφηθεί καλύτερα και κάνει την πίτα αφράτη και τραγανή αντί να είναι «μαζεμένη».

Τυριά: Η φέτα είναι η βάση, αλλά η ανάμειξη με άλλα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (π.χ. ανθότυρο, μυζήθρα) ή με κασέρι/γραβιέρα (για πιο πλούσια γεύση) προσφέρει καλύτερη υφή και γεύση.

Υγρό Μείγμα: Η προ-βύθιση (ή η αναμονή μετά την περίχυση) για τουλάχιστον 30 λεπτά είναι απαραίτητη για να απορροφήσει σωστά το κανταΐφι το μείγμα γάλακτος-βουτύρου και να γίνει ζουμερό εσωτερικά.

Σέρβις: Η Τυρόπιτα κανταΐφι είναι καλύτερη όταν σερβίρεται ζεστή , ώστε να είναι ακόμα τραγανή .


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας (Μεγάλη)

Κανταΐφι με Κρέμα Γαλακτομπούρεκο

Μπουρέκια με Κανταΐφι και Παστουρμά


 

Όταν ψηθεί σερβίρεται ζεστά κομμάτια με ένα κουτάλι.

Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει | Παραδεισένιο Γλυκό με κρέμα και κανταΐφι