ΥΛΙΚΑ :

1 και 1/2 κουπ . σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα ταχίνι
1 κούπα αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα και καβουρδισμένο ή καρύδι
1 ξύλο κανέλα
1 -2 καρφάκια γαρύφαλλο
χυμό από μισό πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
4 κούπες νερό
1/4 κούπα σταφίδες ξανθές και 1/4 φλ σταφίδες μαύρες (προαιρετικά )

EKTEΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη και το μέλι μαζί με το νερό, την κανέλα,και το χυμό , το γαρύφαλο και τη φλούδα λεμονιού για 5′ (το σιρόπι θα είναι αραιό).
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το ταχίνι , βάζουμε και το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε τα δύο σιμιγδάλια και ανακατεύετε καλά για 7′-10′ σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει το σιμιγδάλι ξανθό σκούρο προς καφέ (μη σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε το αμύγδαλο .
Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι. Προσοχή γιατί το σιμιγδάλι είναι καυτό. Ρίχνουμε και το χυμό πορτοκαλιού.

Γυρίζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τη βάζουμε να ξαναβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ν’απορροφηθεί το σιρόπι και να ξεκολλάει ο χαλβάς από την κατσαρόλα.
Τον βγάζουμε από τη φωτιά και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 5′ πριν το μεταφέρουμε σε φόρμα (π.χ. φόρμα για κέικ). Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει καλά πριν τον μεταφέρουμε σε πιατέλα για το σερβίρισμα.
Μπορούμε να γαρνίρουμε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξουμε εμείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
Δίχρωμο χαλβά μπορούμε να έχουμε αφού προσθέσουμε 1/2 κ.σ. κακάο στο σιμιγδάλι προτού ψηθεί καλά και το ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα. Μετά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
Ο χαλβάς μπορεί να γίνει και με λάδι χωρίς το ταχίνι

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Τούρτα λεμονιού που εύκολα φτιάχνετε και θα ξαναφτιάχνετε
Επόμενο άρθροΤα καλύτερα Ροξάκια…και νηστίσιμα