Αυτό το ογκρατέν λαχανικών είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά γιατί είναι πολύ χορταστικό και πεντανόστιμο, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ υγιεινό. Ο συνδυασμός των λαχανικών με το τυρί και τα μπαχαρικά το απογειώνουν και το κάνουν ιδανικό για όποιον θέλει να τρώει σωστά, χωρίς να στερείται τη γεύση.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο φαγητό, θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. Μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 μέτριο Κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και κομμένο στα τέσσερα
- 1 Κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 Κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες και κομμένη στα τέσσερα
- 3 Καρότα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες
- 2 Σκελίδες Σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 3 Κολοκυθάκια
- 1 κ.γ. Κύμινο
- ½ κ.γ. σκόνη ήπιο τσίλι
- Αλάτι, πιπέρι
Για το μείγμα και την επικάλυψη:
- 350 ml Γάλα
- 3 μεγάλα Αυγά
- 50 ml Φυτικό έλαιο
- 2½ κ.σ. Αλεύρι
- 2½ κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. Τριμμένο τυρί τσένταρ (για την επικάλυψη)
Μέθοδος:
Μείγμα αυγών –
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Γέμιση –
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια* σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε.
Αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά, στη συνέχεια στύψτε το νερό με τα χέρια σας και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια.
Προσθέστε τις πιπεριές και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μανιτάρια.
Προσθέστε το σκόρδο σε φέτες, το κύμινο και τη σκόνη τσίλι και ανακατέψτε για 2 λεπτά ακόμα.
Σβηστε τη φωτιά και μεταφέρετε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει.
Από πάνω σκορπίζουμε τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών.
Πασπαλιζουμε με τυρί τσένταρ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά
μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20-25 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για τα κολοκυθάκια (10 λεπτά).
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Ογκρατέν
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το ογκρατέν λαχανικών σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κολοκυθάκια: Το μυστικό για να μη γίνει το φαγητό σας νερουλό είναι να πασπαλίσετε τα κολοκυθάκια με αλάτι και να τα αφήσετε να βγάλουν το νερό τους πριν τα χρησιμοποιήσετε.
- Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί θέλετε, αρκεί να λιώνει. Αν δεν έχετε τσένταρ, δοκιμάστε με γραβιέρα ή ακόμα και φέτα.
- Λαχανικά: Αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές λωρίδες (julienne) για καλύτερη εμφάνιση και υφή.
H συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πατάτες ογκρατέν με μανιτάρια στο φούρνο
Πατάτες ογκρατεν με μανιτάρια στο φούρνο | Συγκλονιστικά νόστιμο … Συγκλονιστικές πατάτες φούρνου με την υπέροχη γεύση των μανιταριών.
Συστατικά:
1 κιλό πατάτες
0,5 κιλό μανιτάρια (φρέσκα)
κρέμα γάλακτος 3 κ.σ. κουτάλια
2 κρεμμύδια
αυγό 3 τεμ
τυρί 150 γρ
αλάτι, άνηθος για γεύση.
Παρασκευή:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε, πολτοποιούμε τις βραστές πατάτες με αλάτι, προσθέτουμε τα αυγά και τον ξερό άνηθο.
Για τη γέμιση, κόβουμε τα μανιτάρια, τηγανίζουμε με κρεμμύδια και βράζουμε τα μανιτάρια σε κρέμα γάλακτος.
Βάζουμε τις μισές πατάτες σε ένα ταψί σε 1 στρώση, μετά τα μανιτάρια, μετά το δεύτερο μισό από τις πατάτες, τρίβουμε από πάνω το τυρί.
Βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία 200-220 C. Σερβίρουμε ζεστό με οποιαδήποτε σάλτσα.
Καλή όρεξη!












