CheeseCake Κιουνεφέ
Υλικά
Για τη βάση
200 γρ. φύλλο καταΐφι, Ζύμη Ψαχνών
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
Για το cheesecake
15 γρ. φύλλα ζελατίνης
50 ml γάλα ζεστό
250 ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας μέλι
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 ξύλο κανέλα
2 σπόρους κάρδαμο, σπασμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
Για την επιφάνεια
180 γρ. φύλλο καταΐφι, Ζύμη Ψαχνών
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
Φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.
Για τη βάση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Ανοίγω το καταΐφι με τα χέρια μου για να διαχωριστεί και να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύω για να βραχεί καλά. Μεταφέρω το μείγμα σε φόρμα διαμέτρου 24 εκ., πιέζω καλά με τα χέρια μου για να δημιουργηθεί μια συμπαγής βάση και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Μόλις το βγάλω από το φούρνο ραντίζω με περίπου τη μισή του σιροπιού και το αφήνω να κρυώσει.
Για την επιφάνεια
Με ένα μαχαίρι κόβω το καταΐφι σε μικρά κομματάκια. Σε ένα τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνω το καταΐφι και σοτάρω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει απαλά. Πασπαλίζω τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να καραμελώσει. Το μεταφέρω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και το αφήνω να κρυώσει.
Για το cheesecake
Βάζω τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν καλά.
Βάζω την κρέμα γάλακτος με την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σαντιγί απαλή, σε μορφή γιαουρτιού. Αδειάζω την σαντιγί σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ. Ρίχνω το τυρί κρέμα και το μέλι.
Στύβω καλά τις ζελατίνες και τις λιώνω στο ζεστό γάλα. Βάζω σε λειτουργία το μίξερ για να αφρατέψω το τυρί με το μέλι και προσθέτω σε αργή ροή το γάλα με τις ζελατίνες. Αφού αναμειχθούν καλά, σταματάω το μίξερ και προσθέτω σε 3 δόσεις την σαντιγί, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν.
Βάζω την ψημένη βάση καταΐφι σε ένα τσέρκι 24 εκ. Ρίχνω την κρέμα cheesecake, σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Ξεφορμάρω το cheesecake και καλύπτω με το καβουρδισμένο φύλλο καταΐφι και φυστίκια Αιγίνης. Ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι και σερβίρω.
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή είναι της Dina Nikolaou και φωτο της κας Σταυρούλα Συμεωνίδου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
CheeseCake πορτοκαλιού με σοκολάτα
Υλικά
* 450 γρ ρικότα στραγγισμένη
* 1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
* 1 φλιτζάνι ζάχαρη
* 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
* 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
* 3 αυγά
* 2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ
* 1 φλιτζάνι σοκολατάκια
* 1/3 φλιτζάνι ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στρώνουμε και λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ 22 εκ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ρικότα, το ελληνικό γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν
Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και το δουλεύουμε στο μείγμα
Σε ένα άλλο μικρό μπολ ρίχνουμε και καλύπτουμε τα σοκολατένια πατατάκια και τη φλούδα πορτοκαλιού με αλεύρι (αυτό εμποδίζει να βυθιστούν στον πάτο του κέικ) και μετά τα ανακατευπυμε στο μείγμα της ρικότας μα το γιαουρτι
Γαρνίρετε με λίγα τσιπς σολολάτα και φλούδα πορτοκαλιού
Ψήνουμε στους 180 C για 75 λεπτά
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Hanan Faress