Αν ψάχνετε για μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για το γλυκό σας, τότε αυτή η νηστίσιμη μηλόπιτα είναι ιδανική για εσάς! Χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, αυτή η πίτα είναι όχι μόνο κατάλληλη για νηστείες, αλλά και για κάθε μέρα. Η γλυκιά γεύση των μήλων σε συνδυασμό με τα αρώματα της κανέλας δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που θα λατρέψετε.
Η Συνταγή είναι της Chef fwteini.karakatsani
Υλικά
Για τη ζύμη
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 100 γρ ελαιόλαδο
170 γρ μαργαρίνη λιωμένη
6 8 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για τη γέμιση:
3-4 μεγάλα μήλα στον τρίφτη 120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 80 γρ σταφίδες
80-100 γρ καρύδια σπασμένα στο χέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι ζάχαρη, κανέλα, baking powder ρίχνουμε ένα ανακάτεμα να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο ήλιελαιο η λάδι καρύδας ότι προτιμάται λιωμένη μαργαρίνη, ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο να μην καίει και ζυμώνουμε σιγά-σιγά με τα χέρια μας,
Μόλις το μείγμα αρχίζει να δένει και να ενώνονται τα υλικα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν μία ωραία χρυσαφένια άμμο.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά 6 ως 8 κουταλιές της σούπας παγωμένο νεράκι στις πρώτες τρεις κουταλιές κάνουμε ένα ζύμωμα συνεχίζουμε με ακόμα τρεις κουταλίτσες νερό ζυμώνουμε ξανά βάζουμε και άλλη μία κουταλίτσα για να δούμε αν θα χρειαστεί
και ακόμα μία, συνεχίζουμε το ζύμωμα και αφού έχουμε ενώσει όλα τα υλικά βλέπουμε ότι δεν χρειάζεται άλλο νεράκι η ζύμη έχει γίνει ενιαία και δεν κολλάει καθόλου στα χέρια μας
Μου πήρε εφτά κουταλιές της σούπας νεράκι δείτε το κι εσείς ανάλογα με τη ζύμη
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα τρίτο τη ζύμης μας περίπου 280 με 300 γραμμάρια τα βάζουμε σε μία μεμβράνη τι πατάμε ελαφρώς και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση
Επειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη τη βάζουμε και αυτή σε μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ξεκουραστεί
Για την Γεμιση
Με 3-4 κατακόκκινα μεγάλα μηλα τα καθαρίζουμε παίρνουμε τον τρίφτη στην χοντρή του πλευρά και τρίβου με τα μηλαράκια μας
Στο μπολ τώρα θα ρίξουμε την ζάχαρη κανέλα για να δώσει έξτρα γεύση τις σταφίδες χοντροσπασμένα καρύδια τα σπάμε με τα χέρια
ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα να ενωθούν όλα τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους και έτοιμη η γέμιση
Για την Βάση
Παίρνουμε ένα ταψάκι ή μία ταρτιέρα αντικολλητική 30 εκατοστών και βάζουμε τη ζύμη που αφήσαμε να ξεκουραστεί δηλαδή τα δύο τρίτα.
Την απλώνουμε στο ταψάκι μας με τα χέρια ή ακόμα και με τη βοήθεια ενός ποτηριού
Με τα δάχτυλα μας κάνουμε λίγο και τα πλαϊνά την ισιώνουμε για να ναι και όμορφη για να μπορέσει να ψηθεί και ομοιόμορφα και η βάση μας είναι έτοιμη
Παίρνουμε τη γέμιση ξανακάνουμε ένα ανακάτεμα και απλώνουμε στη βάση στο ταψί μας με τη βοήθεια ενός κουταλιού απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια
Bγάζουμε το ένα τρίτο ζύμης που βάλαμε στην κατάψυξη και με το χοντρό κομμάτι του τρίφτη αρχίζουμε και τρίβουμε τι ζύμη πάνω από όλη μας την επιφάνεια απλώνουμε και λιγο με τα χέρια τι να καλύψουμε κάποια κενά και στη συνέχεια που ασφαλίζουμε περίπου με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική για να γίνει πιο τραγανό το επάνω κομμάτι
Για το ψήσιμο
Θα ψήσουμε στον αέρα στους 170 με 175 βαθμούς κελ΄σιου περίπου 55 με 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο σας και η μηλόπιτα είναι ετοιμη