Αυτά τα σκαλτσούνια είναι:

  • Τραγανά: Η ζύμη φουσκώνει τέλεια και γίνεται χρυσαφένια στο ψήσιμο, με μια υπέροχη τραγανή υφή.
  • Γευστικά: Η γέμιση με καρύδια, σταφίδες και μαρμελάδα είναι πλούσια και γεμάτη γεύση.
  • Νηστίσιμα: Φτιαγμένα με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αυτά τα σκαλτσούνια είναι ιδανικά για την περίοδο της νηστείας.
  • Εύκολα: Η συνταγή είναι απλή και εύκολη να την ακολουθήσετε, ακόμα και για αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Υλικά

Για την ζύμη
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ
1 φλυτζάνι τσαγιού ταχίνι με μέλι ή σκέτο
2 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ. σούπας μέλι, όσο νερό (χλιαρό) χρειαστεί 1 φλυτζάνι περίπου

Για τη γέμιση
1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα
1 φλυτζάνι τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα βερίκοκο)
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση του μίγματος.
Ρίχνουμε λίγο λίγο όχι μονομιάς το μέλι που το έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και να μη κολλά στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.

Σ’ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη και την ανοίγουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια.
Βάζουμε σε κάθε ένα φυλλαράκι 1 κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση μας και το κλείνουμε όπως τα τυροπιτάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-25 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.
Όταν βγάλουμε τα σκαλτσούνια απ’ τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, τα ραντίζουμε με ούζο ή κονιάκ ή ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη.

νηστίσιμα σκαλτσούνια
νηστίσιμα σκαλτσούνια

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη