Για τους λάτρεις του κρέατος που αναζητούν μια απλή, γρήγορη και απολαυστική συνταγή, η τηγανιά κομματάκια κρέατος είναι η ιδανική επιλογή! Με λίγα μόνο υλικά και μια εύκολη διαδικασία, θα έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο που μπορεί να συνοδεύσει το γεύμα σας ή να αποτελέσει ένα χορταστικό μεζέ. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα την παρακάτω συνταγή για ένα άψογο αποτέλεσμα!
Υλικά
2 κιλά κρέας (κατάλληλο για τηγάνισμα, όπως χοιρινό λαιμό, μπριζολάκια χωρίς κόκαλο ή μοσχαρίσια μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια)
Νερό (για το πλύσιμο και το βράσιμο)
3 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό (3 x 200 ml = 600 ml συνολικά)
1 ποτήρι τσαγιού ηλιέλαιο (125 ml)
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Ρίγανη (κατά προτίμηση φρέσκια ή αποξηραμένη)
Εκτέλεση
Βάζετε το κρέας σε μια κατσαρόλα και το πλένετε σχολαστικά κάτω από άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει διαυγές και να μην έχει ίχνη αίματος.
Γεμίζετε την κατσαρολα με φρέσκο κρύο νερό, φροντίζοντας να καλύψει πλήρως το κρέας.
Βάζετε την κατσαρολα στην φωτια και το αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού, θα παρατηρήσετε να δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια.
Αυτός είναι ο αφρός που πρέπει να αφαιρέσετε με μια τρυπητή κουτάλα.
Το κρέας μετά το πρώτο βράσιμο θα πρέπει να έχει αλλάξει χρώμα
Αδειάζετε το νερό από την κατσαρολα και πλένετε ξανά το κρέας κάτω από άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό για να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες που έχουν ανέβει στην επιφάνεια κατά το πρώτο βράσιμο.
Αφήνετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι για αρκετή ώρα (περίπου 15-20 λεπτά) ώστε να στραγγίσουν καλά οι χυμοί του.
Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να τηγανιστεί καλύτερα και να μην βράσει στο λάδι.
Βάζετε το στραγγισμένο κρέας σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθυ τηγανι. Προσθέτετε τα 3 φλιτζάνια τσαγιού (600 ml) ζεστό νερό.
Βάζετε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των κομματιών του κρέατος.
Παρακολουθείτε το φαγητό και ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Μόλις απορροφηθεί όλο το νερό και το κρέας αρχίσει να τσιτσιρίζει, προσθέτετε το 1 ποτήρι κρασιου (125 ml) ηλιέλαιο στο τηγάνι.
Προσθέτετε τα 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και την ρίγανη (την ποσότητα ρυθμίζετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας).
Συνεχίζετε το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κομματάκια του κρέατος να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο ή καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανά εξωτερικά.
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε την τηγανιά ζεστή. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές, ρύζι, σαλάτα ή οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό της αρεσκείας σας.
Καλή σας όρεξη!