Φρατζολάκια ψωμιού

Υπεροχα,πεντανοστιμα Φρατζολάκια ψωμιού με τραγανη ξεροψημενη κορα και αφρατη ψιχα. Τόσο γευσάτα που καταναλώνονται με το που τα βγάζω που τον φουρνο

Υλικά

800 g αλεύρι 00,
460 ml νερό,
7/8 g φρέσκια μαγιά,
20 gr αλάτι,
40 ml ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί. Όταν διπλασιαστεί, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4/5 μέρη και πλάθουμε.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, μετά ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά

Καλή Απόλαυση

Daniela Giorgio Bresciani Bassanetti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ψωμάκι σαν πολυτελείας με σίγουρη επιτυχία.

Υλικά

200 ml κρύο γάλα
200 ml βραστό νερό
1 φακελάκι μαγιά στιγμής
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 σφηνοποτηρο ελαιόλαδο
620 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
(Εγώ βάζω 400 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για τσουρέκι και 220 γραμμάρια φαρίνα η για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό χτυπημένο για το αλειμμα (αραιωμένο με λίγο νερό)
Σουσάμι

Εκτέλεση
Στο μπωλ που θα ζυμωσουμε βάζουμε την ζάχαρη το βραστό νερό και το κρύο γάλα , Το νερό πρέπει να είναι βραστό και το γάλα κρύο,έτσι θα πετύχουμε την σωστή θερμοκρασία για να μην “κάψουμε” την μαγιά..προσθέτουμε την μαγιά, ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί η μαγιά στο μείγμα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να αφρισει το μείγμα.. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι χτυπώντας στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική περίπου 5 λεπτά..σκεπάζουμε με μεμβράνη και το ξανά βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.Περιπου 20-30 λεπτα..Ξεφουσκωνουμε την ζύμη με την γροθιά μας…Χωρίζουμε σε ισοβαρη κομμάτια , πλάθουμε όπως επιθυμούμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν 10-15 λεπτά, αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους

γιατί θα φουσκώσουν και πριν μπουν στον φούρνο και όση ώρα ψήνονται,πασαλειβουμε με το αυγό και πασπαλιζουμε με σουσάμι..

 

Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στο αεροθερμο μέχρι να πάρει χρώμα από πανω..Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε σε μια σχαρα η κάπου να κρυώσουν..Αν τα αφήσουμε στο ταψί θα πανιασουν.

 

Διευκρινίσεις-Συμβουλες
‌Προτιμώ φρέσκο γάλα αλλά και με αραιωμένο εβαπορε γίνεται.Η αραίωση πρέπει να γίνει με κρύο νερό.
‌Σαν ζεστό μέρος εγώ χρησιμοποιώ τον φούρνο στους 30 βαθμούς.
‌Δεν έχω κάνει ποτέ το ζυμωμα στο χέρι οπότε δεν γνωρίζω αν θα πετύχει να γίνει ελαστική η ζύμη και πόση ώρα θέλει.
‌ΠΡΟΣΟΧΗ το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος γιατί υπάρχει πιθανότητα να εξουδετερώσει την μαγιά και να μην φούσκωσει η ζύμη μας..

‌Οι αναλογίες είναι ακριβώς όπως πρέπει..Δεν θα χρειαστεί ούτε άλλο νερό ούτε άλλο αλεύρι.Αν η ζύμη κολλάει χτυπήστε 2-3 λεπτά ακόμα.
‌Οσο πιο πολύ χτυπηθεί στο ζυμωμα τόσο πιο αφράτο θα βγει.Με το χτύπημα σπάει η γλουτένη από το αλευρι και κάνει το ψωμί αφράτο.
‌Η ζύμη θα βγει περίπου 1050-1100 γραμμάρια.
‌Επειδη εγώ προτιμώ μαργαρίτα φτιάχνω 7 “μπαλάκια” των 150 γραμμαρίων.Μπορουμε να τα κάνουμε και μπαγκέτες για σάντουιτς των 5 των 210 γραμμαρίων ή 3 φρατζολακια των 350 γραμμαρίων.
‌Τα χρησιμοποιώ και σαν ψωμακια για burger.
‌Αν σας δυσκολέψει στο πλασιμο λαδωστε ελαφρά τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο η μαργαρίνη (βιταμ).
‌Τα έχω φτιάξει και με φέτα και με ελιά..Απλά ενσωματώνουμε στην ζύμη.
‌Αν τα θέλουμε γεμιστά τότε ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια η με πλάστη και κλείνουμε προσεχτικά με το κλείσιμο να είναι από την κάτω μεριά. Η γέμιση να είναι κρύα για να μην λασπωσει το ψωμάκι μας.
‌Αν δεν έχουμε λαδόκολλα απλά πασπαλιζουμε με μπόλικο αλεύρι την επιφάνεια του ταψιού..ΟΧΙ λάδι γιατί θα πικρίσει..
‌Οταν κρυώσουν πολύ πολύ καλά, αν θέλουμε τα βάζουμε κλεισμένα αεροστεγώς στην κατάψυξη και έχουμε πάντα φρέσκο ψωμάκι.

Stayroyla MpalliΟι Προκομμένες/οι – Συνταγές

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες με τυρί στο φούρνο 🍆🥘
Επόμενο άρθροΔίπλες με ούζο και πορτοκάλι…δοκιμάστε αυτήν την ανανεωμένη γεύση!