Γαλακτομπούρεκο !!!!

Κρυμμένα μυστικά σε σιροπιασμένο πέπλο:

Αχ, γαλακτομπούρεκο! Το άρωμα βανίλιας αγκαλιάζει τις αισθήσεις, το χρυσαφένιο χρώμα γοητεύει, η κρέμα σιμιγδαλιού χορεύει τρυφερά στο στόμα. Κάθε μπουκιά, μια αποκάλυψη.

Μια ιστορία γεμάτη σιρόπι:

Από τα αρχαία χρόνια, η κρέμα γάλακτος γοήτευε τους ουρανίσκους. Σιγά σιγά, παντρεύτηκε με το σιρόπι και τα φύλλα κρούστας, δημιουργώντας ένα αριστούργημα. Ο μύθος λέει πως η ίδια η Αφροδίτη λάτρευε αυτό το γλυκό!

Πειρασμοί σε κάθε μπουκιά:

Κάθε περιοχή έχει τα δικά της μυστικά. Κανέλα, ξύσμα λεμονιού, πορτοκάλι, ακόμα και ρόδι! Η κρέμα μπορεί να γίνει πιο πηχτή ή πιο ρευστή, τα φύλλα πιο τραγανά ή πιο μαλακά. Ο πειρασμός είναι παντού!

Μια γλυκιά αγκαλιά:

Το γαλακτομπούρεκο δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια ζεστή αγκαλιά, μια γλυκιά ανάμνηση, μια στιγμή χαράς. Συντροφεύει οικογενειακές συγκεντρώσεις, φιλικές, γιορτές και καθημερινές στιγμές.

Ένα γλυκό για όλους:

Πλούσιο ή φτωχικό τραπέζι, το γαλακτομπούρεκο έχει πάντα θέση. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, σε άντρες και γυναίκες. Είναι ένα γλυκό που ενώνει, που φέρνει χαρά, που γλυκαίνει την ψυχή.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ βούτυρο lurpak, για το άλειμα των φύλων..
6 φλυτζάνες τσαγιού γάλα
1 φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνα τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
4 καψάκια βανίλιες
70 γρ βούτυρο
και ξύσμα από ένα λεμόνι 🍋…

Σιρόπι
4 φλυτζάνες τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνες τσαγιού νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 στίκ κανέλλας …

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αυγά τη ζάχαρη σε μιά λεκάνη ή και στο μίξερ τα χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα και το σιμιγδάλι…όταν σχεδόν χλιαθεί το γάλα όχι ζεστό το τονίζω για να μην κάψουμε τα αυγά ρίχνουμε το μείγμα των αυγών ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα…όταν κάνει μπουρμπολήθρες την κατεβάζετε….Να είναι ρευστή όχι σφιχτή….
8 φύλλα κάτω 8 φύλλα πάνω ενδιάμεσα βουτυρωμένα!!!!!ψήνω στους 160 βαθμούς αερόθερμο να ψηθεί ομοιόμορφα….

Κρύο το σιρόπι καυτό το γαλακτομπούρεκο….το αφήνετε όλη νύχτα ξεσκέπαστο…το σιρόπι από την ώρα που παίρνει βράση το κατεβάζουμε στο λίγο και το βράζουμε 10 λεπτά να δέσει μην είναι νερό.

H Συνταγή είναι της κας Άννα Γιαννίκου

γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο:

  • Μια ιστορία γεμάτη γεύση.
  • Μια πανδαισία αισθήσεων.
  • Μια γλυκιά παράδοση.
  • Μια μπουκιά γεμάτη Ελλάδα.
Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια που θα σας ξετρελάνουν: με τυριά που λιώνουν στο στόμα
Επόμενο άρθροΠανδαισία βανίλιας: Η σπιτική πανακότα βανίλιας που θα σας μαγέψει