Γεμιστό Ψωμί σαν πίτσα
Υλικά
250 gr γάλα παγωμένο
1,5 φακελάκι μαγιά 12-13 γράμμρια
20 γρ ζάχαρη
700 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ αλάτι
50 γραμμάρια σπορέλαιο σπορέλαιο είτε καλαμποκέλαιο είτε ηλιέλαιο
1 αυγό
Γέμιση
ελαιόλαδο 20-30 γραμμάρια
200 γρ φρέσκα μανιτάρια έτσι αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε κονσέρβα
150 γραμμάρια μπέικον
400 γρ τυριά που λιωνουν τριμμένα (γκουντα-ενταμ-παρμεζανα)
1 αυγό
Εκτέλεση
Στο παγωμένο γαλα θα βάλουμε 100 γραμμάρια καυτό νερό και ετσι εχουμε ένα χλιαρο χλιαρό γάλα και το βάζουμε σ ενα μπολ. Μεσα θα ρίξουμε μέσα την μαγιά, ζάχαρη θα ανακατέψουμε λίγο, θα βάλουμε το αλεύρι αλάτι, σπορέλαιο θα ανακατέψουμε θα ρίξουμε και 1 αυγό θα ζυμωσουμε και θα έχουμε μία ζύμη η οποία δεν κολλάει στα χέρια είναι λίγο σφιχτή αλλα μη σας ανησυχεί όμως. Μολις ειναι ετοιμη σκεπαζουμε να διπλασιαστεί.
Μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας πάμε να βάλουμε σ ένα τηγανι λίγο ελαιόλαδο 20-30 γραμμάρια ανάβουμε τη φωτιά. Ριχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε κονσέρβα το μπέικον και ανακατευετε μέχρι να φύγει η υγρασία δεν θα βάλετε νερό, να τσιγαριστούν λιγάκι όταν είναι ετοιμο κλείνουμε τη φωτιά και αφηνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να τα βάλουμε στο ψωμί
Βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο βγαζουμε το ζυμάρι μας το ζυμωνουμε ελαφρα να ξεφουσκωσει λίγο θα το χωρίσουμε στη μέση.
Ανοιγουυμε το ένα ζυμαρι γυρω στους 25-28 ποντους και θα βάλουμε το ζυμαράκι σε μία λαδόκολλα
Βαζουμε τυρί να το καλυψει καλα, (θα βάλουμε κι άλλο τυρί απο πάνω μας) μας ενδιαφέρει να πάει και στην άκρη γιατί θα το κλείσουμε
Εφόσον έχει πάει παντού θα το αφήσουμε στην άκρη και θα πάμε να ανοίξουμε τώρα το άλλο μισο ζυμαράκι, το ανοίγουμε για να μπορέσουμε να σκεπάσουμε το προηγουμενο το ζυμάρι και θέλουμε να ειναι μεγαλύτερο
Οταν ειναι ετοιμο σκεπάζω τ άλλο ζυμάρι αναδιπλώνω απο κάτω απο το άλλο γυρω γυρω.
Σκεπάζω με πανάκι το ωωμί και αφήνουμε για 20 λεπτά
Η ζύμη μας έχει ψιλοφουσκώσει ανακατευω ένα αυγό με δύο κουταλιές της σούπας νερό και αφηνω στην άκρη.
Θα πάρετε ένα ποτήρι του κρασιού και θα πιέσετε να σχηματισουν κύκλοι αυτό το κάνουμε για να κολλήσει η πάνω ζύμη με την κατω ζύμη για να μην έχουμε φούσκες στο ψήσιμο αλλα είναι και σχεδιάκι
Στην συνέχεια αλλειφουμε με τ αυγό αφήνουμε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 40 λεπτα. Το βγάζετε αφηνετε λιγο να κρυωσει και κοβετε και απαολαυστε
Η Συνταγή είναι τους Γιώργου Ζούλη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γεμιστό σκορδόψωμο (μπαγκέτα Caprese.) 🍅🌿🥖
Σήμερα ταξιδεύουμε στην ιταλική κουζίνα με αυτό το νόστιμο γεμιστό σκορδόψωμο ή αλλιώς μπαγκέτας Caprese.
Το γεμιστό ψωμί Caprese είναι ένα νόστιμο ορεκτικό ή ορεκτικό που ξεκινά με ένα καρβέλι ψωμί, κομμένο σε φέτες και γεμισμένο με πέστο, ντομάτες, φρέσκια μοτσαρέλα και αλλειμενο με σκόρδο και ψημένο μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να λιωσει το τυρί
Υλικά 🛒
1 γαλλική μπαγκέτα
250g φέτα ή μοτσαρελα
2-3 ντομάτες
1/2 φλιτζάνι Πεστο βασιλικού
2 κουταλιές της σούπας σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
Μέθοδος:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 220C.
Κόβουμε φέτες στο ψωμί αλλά όχι μέχρι το τέλος.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα και τις ντομάτες σε φέτες και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να απορροφήσουν την υγρασία.
Απλώνουμε το πέστο βασιλικού ανάμεσα στο ψωμί σε φέτες.
Γεμίστε 1 φέτα ντομάτα και φέτα ή μοτσαρέλα σε κάθε τσέπη.
Τοποθετήστε το ψωμί σε χαρτί ψησίματος σε ένα ρηχό ταψί.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο μαζί σε ένα μικρό μπολ. Αλείφουμε με πινέλο όλη την κορυφή του ψωμιού.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.
Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει το ψωμί.
Γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, κόβουμε σε φέτες/χωρίζουμε και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση! 😊
Η Συνταγή είναι της Lolly’s Kitchen