Συστατικά

 

1 φλιτζάνι και 1/8 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 από ένα φλιτζάνι βούτυρο
2 και 1/4 ενός φλιτζανιού αλευρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι γιαούρτι
5 αυγά (χωρισμένο σε κρόκους και ασπράδια)
3 κγ μπεκιν παουντερ
ξύσμα 1 λεμονιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι νερό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3-4 κσ κονιάκ
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες
Για να προετοιμάσετε το σιρόπι προσθέστε όλα τα συστατικά του σιροπιού σε μια μικρή κατσαρόλα και βράστε τα. Βράζετε για περίπου 2-3 ​​λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να έχει ελαφρώς πήξη. Αφήστε την άκρη για να κρυώσει.
Χωρίστε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τοποθετήστε τα σπράδια αυγών στο μπολ του μίξερ, μαζί με ένα τσίμπημα αλατιού. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια στο, και τα εξαρτήματα χτυπήματος είναι καθαρά  από οποιοδήποτε νερό. Χτυπήστε τα ασπράδια έως ότου το μείγμα είναι πολύ παχύ και σχηματίζει κορυφές όταν σηκώνετε (μαρέγκα). Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπεικιν και ανακατέψτε.
Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ, για να αναμίξετε το βούτυρο και τη ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να είναι κρεμώδες (είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου).

 

Προσθέστε τους κρόκους αυγών, ένα κάθε φορά, ενώ αναμειγνύετε, επιτρέποντας τον χρόνο για να απορροφηθεί ο καθένας, πριν προσθέσετε ένα άλλο. Προσθέστε το γιαούρτι, το πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού  και το εκχύλισμα βανίλιας και το αναμείξτε για να τα συνδυάσετε. Προσθέστε το 1/3 του κοσκινισμένου αλευριού και ανακατέψτε, χρησιμοποιώντας μια μαρίζ. Προσθέστε το 1/3 της μαρέγκας και ανακατέψτε με ελαφρές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο αλεύρι και μαρέγκα (προσθέτοντας το 1/3 του αλευριού και 1/3 μαρέγκας και μετά το υπόλοιπο αλεύρι και μαρέγκα).
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C (πάνω και κάτω). Για να ψήσετε κέικ γιαουρτιού, χρησιμοποιήστε μία στρόγγυλη φόρμα περίπου 26 εκατοστά σε διάμετρο.
Βουτυρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές του και ρίξτε το μείγμα.
Τοποθετήστε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα, σε 175C και ψήνετε για 50-60 λεπτά. Ελέγξτε εάν είναι έτοιμο, βάζοντας στη μέση του κέικ μια οδοντογλυφίδα. Αν βγεί καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
Για να τελειώσετε το κέικ γιαουρτιού, ρίξτε με το κουτάλι σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό κέικ, επιτρέποντας σε κάθε κουτάλια σιροπιού να απορροφηθεί, πριν ξαναρίξετε.
Αφήστε χρόνο για να απορροφηθεί το σιρόπι.
Αυτό το κέικ γιαουρτιού σερβίρεται ιδανικά κρύο, όχι ζεστό, με φρέσκα φρούτα, γιαούρτι ή παγωτό. Απολαμβάνω!

ΠΗΓΗ: mygreekdish.com

Προηγούμενο άρθροCheesecake με Γιαούρτι
Επόμενο άρθροΖαμπονοτυρόπιτα με φύλλο σφολιάτα