Γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Το άρωμα του κυδωνιού πλημμυρίζει τον ουρανίσκο, αφήνοντας μια γλυκιά και δροσερή αίσθηση. Το σιρόπι, με την τέλεια ισορροπία ζάχαρης και ξινίλας, αγκαλιάζει τα ζουμερά κομμάτια κυδωνιού, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη αρμονία. Κάθε κουταλιά είναι μια μικρή έκρηξη απόλαυσης, που ξυπνά μνήμες και συναισθήματα.

Αυτό το γλυκό του κουταλιού κυδώνι:

  • Είναι φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη, με αγνά υλικά και παραδοσιακή συνταγή.
  • Έχει πλούσια γεύση και υφή, με τραγανά κυδώνια και σιροπιαστό σιρόπι που λιώνει στο στόμα.

  • Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, για να συνοδεύσει το γιαούρτι, το παγωτό ή τα γλυκά σας, αλλά και για να προσφέρετε ως δώρο στους αγαπημένους σας.

Είναι σίγουρα ένα γλυκό που θα σας ξετρελάνει!

Συμπληρωματικά:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο ή βανίλια, για να δώσετε μια πιο ιδιαίτερη γεύση στο γλυκό σας.
  • Το γλυκό του κουταλιού κυδώνι διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αποστειρωμένα βάζα.

Υλικά

1 κιλό κυδώνια
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κλ αρμπαρόριζα
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό
1/2 χυμό απο λεμόνι
100 γραμμάρια αμύγδαλα

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κουκούτσια.
Κόβουμε τα κυδώνια σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 1 εκατοστού.
Οση ώρα τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα βάζουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίζουν.
Κόβουμε σε μπαστουνάκια βράζουμε για 7 λεπτά
Προσθέτουμε τη ζάχαρη βανίλιες αρμπαρόριζα
Βράζουμε όλα μαζί για 20 λεπτά αφήνουμε να κρυώσει
Επόμενη μέρα το ξαναβάζουμε στη φωτιά για να δέσει προσθέτουμε ξινό χυμό αμύγδαλα

γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Συμβουλές:

Μπορούμε να προσθέσουμε στο γλυκό και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού για να δώσουμε μια πιο ξινή γεύση.
Αν θέλουμε το γλυκό μας να έχει πιο έντονο χρώμα, μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Το γλυκό του κουταλιού κυδώνι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 1 μήνα.

Η Συνταγή είναι της κας Μαρια Τερζιδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γλυκο του κουταλιού κολοκύθα

Γλυκο του κουταλιού κολοκύθα

Το Γλυκο του κουταλιού κολοκύθα είναι ένα ωραίο γλυκό που το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια!

Υλικά:

1780 γραμμάρια (τόση μου βγήκε) κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους μεγάλους.
1780 γραμμάρια ζάχαρη.
3 -4 κουταλιές ασβέστη πολτό διαλυμένο σε 5-6 κιλά νερό.
1 κούπα νερό.
1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα,
1 σπυρί μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Χυμό από 1/2 λεμόνι.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας στο ασβεστόνερο για τρείς ώρες. Τα πατάμε με ένα βαρύ καπάκι για να βουτήξουν καλά μέσα στον ασβέστη. Τα πλένουμε καλά 2-3 νερά (μετά τις 3 ώρες)και τα βράζουμε σε ζεστό νερό 3 βράσεις από 5-6 λεπτά την κάθε φορά. Τα στραγγίζουμε . Τα τρυπάμε σε 2-3 μέρη με μια οδοντογλυφίδα η φουρκέτα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Τα βράζουμε για μισή ώρα ,τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Την άλλη μέρα τα ξαναβάζουμε στην φωτιά γιατί το κολοκύθι είναι από τα γλυκά που <αφήνουν>,και το ξαναβράζουμε για λίγο. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα την μαστίχα και το λεμόνι. Βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι και αν δεν κυλάει όταν κρυώσει σημαίνει ότι <έδεσε>το γλυκό μας. Αν κυλάει το ξαναδίνουμε μια βράση.


Βάζουμε σε πετσέτα στο φούρνο τα άδεια βάζα πλυμένα με σαπούνι και καθαρά ,ανάποδα ,όπως και τα καπάκια τους. Γυρίζουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παίρνουμε προσεχτικά τα ζεστά βάζα από τον φούρνο ,τοποθετούμε το γλυκό μέσα τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα να σφραγίσουν


Μαυτό τον τρόπο έχουμε αποστειρώσει τα βάζα και το γλυκό μας θα μείνει ανέπαφο πολύ καιρό. Όταν το ανοίξουμε το φυλάμε στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΧρυσές Πατάτες και Ζουμερά Κολοκυθάκια στο φούρνο
Επόμενο άρθροΖυμαρόπιτα: Η αυθεντική γεύση της Ηπειρωτικής γης