Kέικ σοκολάτας με τραγανό αμύγδαλο

Υλικά

Για το παντεσπανι:

4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
άρωμα βανίλιας

Για την κρέμα:
200 γρ τρούφες σοκολάτας
200 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί

Για σιρόπι:
100 γρ ζάχαρη
100-150 ml νερό

Για το τραγανό αμύγδαλο:
100 γρ ζάχαρη
100 γρ νιφάδες αμυγδάλου

Εκτέλεση

Σιρόπι καμένης ζάχαρης:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τη λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει ρευστή και κεχριμπαρένιο.
Ρίχνουμε το νερό (προσοχή στον ατμό που σχηματίζεται) και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να λιώσει η καραμέλα.

Καραμελωμένα αμύγδαλα:
Λιώνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Όταν γίνει ρευστό και χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε τις νιφάδες αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά ώστε τα αμύγδαλα να καλυφθούν καλά με καραμέλα. Περιχύνουμε το μειγμα σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε έναν μπλεντερ και μετά θα το πασπαλίσουμε πάνω από το κέικ.

Για το παντεσπανι
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι, στη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ.
Όταν ο αφρός έχει σφίξει καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι ο αφρός να γίνει πηχτός και γυαλιστερός.
Ανακατευουμε χωριστά τους κρόκους με το λάδι και το άρωμα βανίλιας μέχρι να έχουμε ένα σταθερό γαλάκτωμα. Περιχύνουμε με αυτό το γαλάκτωμα τα ασπράδια. Αν τα ασπράδια χτυπηθούν καλά και σωστά, το γαλάκτωμα θα μείνει από πάνω, δεν θα μείνει στον πάτο.
Γυρίστε το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα και ομογενοποιήστε ελαφρά τη σύνθεση.

Κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα των αυγών. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και ανακατεύουμε τα πάντα με μια σπάτουλα, ελαφρά, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Αδειάζετε τη σύνθεση σε ταψί (20/25 εκ.) στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βάζετε το ταψί στο φούρνο σε μέτρια φωτιά (ή στους 160
βαθμούς σε αερα), για μισή ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει το πάνω μέρος. Μπορεί να δοκιμαστεί με μια οδοντογλυφίδα.
Βγάζετε το επάνω μέρος από τη σχάρα, με το κάτω μέρος προς τα πάνω (αναποδογυρίζουμε το παντεσπανι), αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος και αφήνετε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτας:
Τα τρουφάκια σοκολάτας πάνω στα οποία έριξα τη κρεμα γάλακτος, τα λιώνω σε ένα μπολ σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, χωρίς να βράσει. Ψύξτε το πιάτο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά η κρέμα και να αρχίσει να σκληραίνει.
αν δεν βιάζεστε, κρατήστε την κρέμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα. Για τη γρήγορη εκδοχή, βάλτε το πιάτο στην κατάψυξη. Η κρυωμένη κρέμα ανακατεύεται μέχρι να αρχίσει να παίρνει συνοχή και να γίνει σφιχτή και αφράτη.

Οι τρούφες σοκολάτας μπορούν να αντικατασταθούν με απλό γάλα ή πικρή σοκολάτα με 52% κακάο

Συναρμολόγηση του κέικ με σοκολάτα και τραγανά αμύγδαλα:
Το καλα κρυωμένο παντεσπανι κόβεται σε 3 φέτες και σιροπιάζεται. Αφήνουμε στην άκρη 2 κουταλιές της κρέμα, το υπόλοιπο το χωρίζουμε στα 2. Βάζουμε την πρώτη φετα παντεσπανι σε ένα πλατο, σκεπάζουμε με τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε.
Αλείφουμε το κέικ με κρέμα στην άκρη και σκεπάζουμε με τραγανά αμύγδαλα σε ομοιόμορφη στρώση. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγες ώρες και μετά κοβουμε.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΚουλούρι Θεσσαλονίκης: Ιστορία, παράδοση και γεύση
Επόμενο άρθροΜπριός…μυρωδάτα πολύ απαλά και με ιδιαίτερη γεύση