Καλαθάκια-μπακλαβά!

ΜΥΡΙΖΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! ❤

Υλικά:

1/2 πακέτο φυλλα κρουστας για μπακλαβα,
1 κουπα καρύδια,
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος,
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
τη φλούδα από 1 πορτοκάλι και λεμόνι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
1/2 κουτ. ξερό τζίντζερ, 1 πακετο κανταΐφι

Για το σιρόπι:
Χυμός από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι,
1/2 κουπα μέλι και
2 κουπες βραστό νερό

Τρόπος παρασκευής:

Φρυγανίζουμε τα καρύδια σε στεγνό τηγάνι, κρυώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή τα καναμε αλευρι. Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα καρύδια και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε την φλουδα λεμονιού και πορτοκαλιού ψιλοκομμένη, την κανέλα και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά.

Κάθε φύλλο κόβεται σε τρία ορθογώνια και στη συνέχεια χωρίζεται το καθένα στα δύο, τα αλείφουμε με βουτυρο και τα τοποθετούμε σε φόρμες αλουμινίου / για μάφιν που εχουμε αλλεθψει με βουτυρο στα τοιχωματα, 4 στρωματα το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να επικαλύπτονται, σαν ροζέτα ή καλάθι, πιέζοντας σφιχτά πάνω στα τοιχώματα της φόρμας.
Σε κάθε καλάθι τοποθετούμε κανταΐφι και 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.


Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στα 180γρ. φούρνο.Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι,διαδοχικά 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σε κάθε καλάθι.
Αφού απορροφηθεί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές.
Πριν σερβίρουμε ο μπακλαβάς πρέπει να σταθεί τουλάχιστον 5 ώρες στο ψυγείο!

Καλη Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Милка Пъловска

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς με κρέμα και φιστίκια Αιγίνης

Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Απαραίτητα προϊόντα:

300 g βούτυρο
1 πακέτο λεπτές κρούστες μπακλαβά
300 γραμμάρια αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.

Για την κρέμα:
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
300 ml. γάλα πλήρες
1/2 φακελάκι βανίλια σκόνη

Για το σιρόπι:
1 κιλό. ζάχαρη
800 ml. νερό

Εκτέλεση

Για την κρέμα
Εχουμε τοποθετήσει μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο πάνω στην εστία της κουζίνας θα την ανάψουμε στην υψηλότερη θερμοκρασία εμάς είναι το 9
Θα ρίξουμε μεσα το γάλα πλήρες, σιμιγδάλι ψιλό και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ανακατεύουμε ανά διαστήματα καθώς το γάλα θα αρχίσει να ζεσταίνεται και πάει να πάρει βράση αρχίζει να πήζει. Οταν θα κάνει μπουρμπουλήθρες και εχει πηξει τότε θα σβήσουμε την εστία της κουζίνας και θα αφαιρέσουμε την κατσαρόλα περιπου μέσα σε πέντε έως Επτά λεπτά
Οταν λέω αρχίζει να πήζει μη φανταστείτε ότι πήζει όπως όταν φτιάχνουμε την κρέμα γαλατόπιτας αυτή η κρέμα είναι πιο υδαρής. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανιλια και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις πάντα στο τέλος ριχνουμε την βανίλια για να διατηρηθεί μυρωδιά αλλιώς αλλοιώνεται κατά την διάρκεια του βρασίματος

Πάρτε ένα ταψι 30εκ διαμετρο βουτυρωστε καλά και πασπαλίστε με σιμιγδαλι
Αρχικά κόβονται οι κρούστες στο ταψί
Αρχίζετε να τακτοποιείτε φύλλο φύλλο, αλείφοντας κάθε φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.
Όταν τακτοποιήσετε τα μισα φύλλα, βάζετε την κρέμα από σιμιγδάλι και γάλα και πασπαλίζετε με τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης. Και πάλι συνεχίζετε στρώση-στρώση, αλείφοντας ξανά κάθε φύλλο με το λιωμένο βούτυρο.

Όταν τακτοποιήσετε το τελευταίο φύλλο, κόβετε τον μπακλαβά στο σχήμα που θέλετε, προσθέτετε λιωμένο βούτυρο αν σας έχει μείνει και ψήνετε για 40 λεπτά στους 190 βαθμούς.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς φτιάχνετε το σιρόπι – γιατί για να είναι τραγανός ο μπακλαβάς είναι σημαντικό να καλύψετε τον ζεστό μπακλαβά με ζεστό σιρόπι!!!
Όταν ψηθεί και σιροπιαστεί ο μπακλαβάς, τον αφήνουμε να κρυώσει 🙂

Είναι πολύ ΝΟΣΤΙΜΟ 🙂

Προηγούμενο άρθροΑπίστευτος χριστουγεννιάτικος κορμός σε λίγα λεπτά χωρίς ζαχαρουχο γάλα
Επόμενο άρθροΠίτες με τυρί