Τα Καλιτσούνια με τυριά φέρνουν στο μυαλό μου τα παιδικά μου χρόνια και τις γεύσεις της παράδοσης, γι’ αυτό και μου αρέσει να τα φτιάχνω συχνά. Αυτή η συνταγή σου δείχνει βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσεις την πιο αφράτη ζύμη και μια πλούσια γέμιση, χρησιμοποιώντας ντόπια τυριά, όπως μανούρα και μυζήθρα. Σου υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει πλήρως, καθώς θα έχεις στο τραπέζι σου πεντανόστιμα, σπιτικά καλιτσούνια με μια απίστευτα αυθεντική γεύση.


Υλικά για τα Καλιτσούνια

Για τη Γέμιση

  • 1 ½ κιλό ντόπια μανούρα τριμμένη (ή αρσενικό τυρί/γραβιέρα Νάξου)
  • 1 κιλό ανάλατη μυζήθρα, πολτοποιημένη με ένα πιρούνι (ή άλλο κρεμώδες τυρί)
  • 3 φρέσκα αυγά
  • Θαλασσινό αλάτι

Για το Φύλλο (Filo)

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό ποτήρι εκλεκτό ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιά αρτοποιίας ή ξύδι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό ή «όσο χρειάζεται»

Εκτέλεση της Συνταγής

Προετοιμασία της Γέμισης

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Αφήνω τη γέμιση να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες στο ψυγείο.

Προετοιμασία της Ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνω δυνατά, ανασηκώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα και να γίνει πιο εύπλαστη. Βυθίζω τα δάχτυλά μου στη ζύμη και συνεχίζω το ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και εύπλαστη.

Αφήνω τη ζύμη να «φουσκώσει», σκεπασμένη, για τουλάχιστον 2 ώρες σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας μου.

Πλάσιμο και Ψήσιμο των Καλιτσουνιών

Κόβω τη ζύμη σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγω το φύλλο. Στη συνέχεια, στρώνω ένα μικρό πιάτο πάνω στο φύλλο και κόβω γύρω-γύρω για να φτιάξω τη βάση για τα καλιτσούνια.

Απλώνω ομοιόμορφα μια ποσότητα από το μείγμα των τυριών και ανασηκώνω τις άκρες του φύλλου γύρω-γύρω, δημιουργώντας μια φωλιά για τη γέμιση, ώστε να μην χυθεί κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-30 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20-30 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες αναμονής για τη γέμιση, 2 ώρες αναμονής για τη ζύμη

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 4 ώρες και 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τα Καλιτσούνια

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά με ντόπια μανούρα, αρσενικό τυρί ή γραβιέρα Νάξου για μια πιο πλούσια γεύση.

Αντί για ανάλατη μυζήθρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κρεμώδες τυρί που βρίσκετε εύκολα.

Για να βγει η ζύμη σας αφράτη, είναι σημαντικό να ζυμώσετε δυνατά και να αφήσετε τον απαραίτητο χρόνο για να φουσκώσει. Αυτός ο χρόνος ξεκούρασης είναι το μυστικό για τα τέλεια καλιτσούνια.


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λυχναράκια με φέτα…

Υλικά

 

Για την ζύμη:
500 γρ. αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο λιωμένο
200 γρ. Γιαούρτι
1 κ.γ μπέικιν Πάουντερ
1/2 κ.γ αλάτι
1/4 κ.γ ζάχαρη

Για την γέμιση :
250 γρ. Φέτα
250 γρ. Μυζήθρα
2 αυγά
1/4 κ.γ πιπέρι
2 κ.σ δυόσμο

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κουπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Σιγά σιγά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν αλλά που να μην κολλά στα χέρια. Η ζύμη της συγκεκριμένης συνταγής είναι αφράτη και δεν ανοίγει τεράστια φύλλα. Γύρω στα 4-5 φυλλαράκια βγάζουμε σε κάθε άνοιγμα

Αφήνουμε κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί, και ετοιμάζουμε τη μυζηθρα με την φέτα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ (εκείνο που έχουν πολλά σετ κουτάλες) ή απλά με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σαν πολτός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά , το πιπερι και το δυοσμο και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο χοντρά.
Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά , βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια

 

Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Ταιριάζουν ωραία με παγωμένη ρακή ή με κάποιο δροσερό λικέρ, με αναψυκτικό και με καφέ παντός είδους!

Συμβουλή

1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ υδαρής, τα καλιτσούνια ανοίγουν στο ψήσιμο. Γι αυτό πολλές νοικοκυρές βάζουν για μια μέρα την μυζήθρα που προορίζεται για καλιτσούνια να σταθεί σε βαμβακερή πετσέτα
ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της.
3) Μπορείτε να τα καταψύξετε άψητα και να τα ξεπαγώσετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τότε βέβαια δεν θα τα αλείψετε με αυγό παρά μόνο την ώρα του ψησίματος.

Η συνταγή και η φωτό είναι της κας Πόπη Μπαλαλή