Μπακλαβάς Σοκολάτα

Μπακλαβάς Σοκολάτα: Μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές στο ταψί, υποκύπτεις στη γοητεία σε ένα από τα πιο εθιστικα γλυκα του κόσμου.

Συστατικά (για 9 άτομα)

500 γραμμάρια κρούστας
200 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα 50%-55% κακάο
350 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
350 γρ. λιωμένο βούτυρο, για τα φύλλα
9 γαρύφαλλα

Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
1 ολόκληρο λεμόνι, κομμένο στη μέση
50 γρ. κακάο σε σκόνη (προαιρετικά)
50 g γλυκόζης

Διαδικασία.

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία,κόβουμετα φύλλα ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού, δηλαδή 15×22 εκ.
Θα χρησιμοποιήσουμε και τα κομμένα κομμάτια, οπότε δεν τα πετάμε.

Ανακατέψτε την κουβερτούρα, τα καρύδια και την κανέλα σε ένα μπολ.
Βουτυρώστε ένα ταψί και στρώνετε ένα φύλλο. Σκορπίζετε τη γέμιση, καλύπτετε με αρκετά φύλλα κομμένα, αλείφετε με βούτυρο και
καλύπτετε με ολόκληρο το φύλλο. Βουτυρώστε και αυτό.

Επαναλάβετε το ίδιο μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση και να μείνουν πέντε φύλλα. Τοποθετήστε αυτά τα φύλλα πάνω στον μπακλαβά και βουτυρώστε κάθε φύλλο. Βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150°C. Κόψτε τον μπακλαβά σε κατάλληλα κομμάτια και βάλτε ένα γαρίφαλο σε κάθε ένα. Βρέξτε την επιφάνεια του μπακλαβά με νερό, σκεπάστε με ένα μεγάλο ταψί και ψήστε για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζετε και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σιρόπι.
Λίγο πριν βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και το κακάο σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και πλένετε τα τοιχώματα της κατσαρόλας με ένα υγρό πινέλο για να μην μείνουν ίχνη ζάχαρης. Προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά.
Ξεφορμάρετε τον μπακλαβά, τον περιχύνετε με το καυτό σιρόπι και τον σκεπάζετε με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
Εάν είναι απαραίτητο, ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε περισσότερο σιρόπι.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακός Πηλιορείτικος Μπακλαβάς

Παραδοσιακός Πηλιορείτικος Μπακλαβάς

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratou Petrou

Υλικά

1 κιλό φύλλο Βηρυτού
450 γρ Ελαιόλαδο έξτρα Παρθένο
250 γρ Φουντούκια Τριμμένα Καβουρδισμένα
700 γρ Καρύδια Τριμμένα Καβουρδισμένα
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ σούπας Κανέλα Σκόνη

Ολόκληρα Γαρύφαλλα

Για το Σιρόπι
1 κιλο ζάχαρη κρυσταλλική
600 γρ Νερό
1 λεμόνι κομμένο στα Τέσσερα
3 Γαρύφαλλα Ολόκληρα
2 Ξυλάκια κανέλας
120 γρ Γλυκόζη
1 βανίλια

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ψήνοντας τα καρύδια και τα φουντούκια στο φούρνο στους 180 βαθμούς για Περίπου 10 λεπτά ίσα-ίσα να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα τα αφήνουμε να κρυώσουν
εντελώς. Μόλις κρυώσουν τα αλέθουμε στο multi σε μέγεθος σαν σουσάμι και ανακατευουμε την κανέλα με τη ζάχαρη
Ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας τα φύλλα βηρυτού και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το μπακλαβα

Κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και αυτά που περισσεύουν δεν τα πετάμε Διότι τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά. Σε αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο
αλλά μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλείφουμε πολύ καλά Το ταψί και ξεκινάμε να στρώσουμε τα φύλλα
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο πολύ καλά μέσα στο ταψί το λαδώνουμε το πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο πάνω σε αυτό
Κάνουμε την ίδια διαδικασία για τα πρώτα πέντε φύλλα
Αφού τοποθετήθηκαν τα πρώτα πέντε φύλλα τον πέμπτο φύλλο το λαδώνουμε ρίχνουμε κανέλοζάχαρη και πασπαλίζουμε μία ποσότητα απο τους ξηρούς καρπούς
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα των ξηρών καρπών
Προσοχή τελειώνοντας τα τελευταία πέντε φύλλα απλά θα τα λαδώσουμε και θα τα πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη

Ετοιμος ο μπακλαβάς μας σε αυτό το σημείο τον κόβουμε σε τριγωνικά ή σε ρόμβους κομμάτια ή όπως επιθυμεί ο καθένας και το αφήνουμε για Τουλάχιστον μία ώρα
έτσι όπως είναι ώστε να δέσουν τα αρώματα και η γεύση τους
Τοποθετούμε σε όλα τα κομμάτια που κόψαμε από ένα ή δύο ολόκληρα καρφάκια γαρύφαλλο μετά τη μία ώρα είναι έτοιμος για ψήσιμο
Ο μπακλαβάς σε αυτό το σημείο τον πασπαλίζουμε με λίγο νεράκι σ όλη την επιφάνεια τον βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για τουλάχιστον
δυόμισι με τρεις ώρες ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα

Πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
Ετοιμος ψημένος ο μπακλαβάς με υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα έτσι όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι
Αφού σιροπιάσουμε τον μπακλαβά μας τον αφήνουμε για Τουλάχιστον ένα βράδυ να κρυώσει και να τραβήξει όλο το σιρόπι

Πραγματικά ένας εκπληκτικός και ιδιαίτερος μπακλαβάς

Προηγούμενο άρθροΤουρλού…απλοϊκό, αλλά παράλληλα ευωδιαστό και θρεπτικό
Επόμενο άρθροΝτοματοκεφτέδες στο φούρνο!!!