Το κέικ με μαρμελάδα είναι η απόδειξη πως τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο νόστιμα. Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για ένα κέικ αφράτο και ζουμερό, που θα σας θυμίσει την παιδική σας ηλικία. Εγώ το φτιάχνω συχνά όταν θέλω ένα γρήγορο γλυκό για τον καφέ μου ή για να το προσφέρω στους φίλους μου. Με λίγη μαρμελάδα από δαμάσκηνα, αποκτά ένα μοναδικό άρωμα και γεύση.


Υλικά για το Κέικ

  • 2 αυγά
  • 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες ξινόγαλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 14 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κούπες αλεύρι
  • Βανίλια
  • Μαρμελάδα (προτιμώ από δαμάσκηνα)

Εκτέλεση της Συνταγής

Χτυπάω το ξινόγαλα με τη σόδα σε ένα μπολ μέχρι να αφρίσει. Προσθέτω τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρωματίζω το μείγμα με βανίλια και, αν θέλω, μια πρέζα κανέλας. Μπορώ επίσης να τρίψω τη φλούδα από μισό λεμόνι για ακόμα περισσότερο άρωμα.

Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Λαδώνω ένα ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζω με αλεύρι. Ρίχνω το ένα μέρος της ζύμης και ψήνω στους 200°C μέχρι να στεγνώσει.

Το βγάζω από τον φούρνο και απλώνω άφθονη μαρμελάδα πάνω του. Εγώ χρησιμοποιώ μαρμελάδα από δαμάσκηνα, αλλά οποιαδήποτε μαρμελάδα σας αρέσει κάνει. Ρίχνω το υπόλοιπο μείγμα του κέικ από πάνω και ψήνω μόνο στην πάνω σχάρα μέχρι να ροδίσει.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30-40 λεπτά (15-20 λεπτά το κάθε κομμάτι)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα

Χρήσιμα Tips για το Κέικ με Μαρμελάδα

Για να γίνει το κέικ με μαρμελάδα πιο αφράτο, κοσκινίστε το αλεύρι πριν το προσθέσετε στο μείγμα.

Αν θέλετε να δώσετε μια πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι.

Αφού το κέικ είναι έτοιμο, μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη ή να το διακοσμήσετε με μερικά φρέσκα φρούτα.

Καλη Απόλαυση