Κριτσίνια Τραγανά

Μια παλιά συνταγή, από το βιβλίο συνταγών της μητέρας μου, τραγανή αλλά τρυφερή αλμυρή, τέλεια με ένα ποτήρι μπύρα και μια καλή ταινία ή σε ένα πάρτι με φίλους.

Συστατικά (για περίπου 50 τεμ)

2 αυγα
100 γρ. Βούτυρο
100 γρ. Λαρδί εάν δεν εχετε βάλτε πάλι βούτυρο
100 γρ. Γιαούρτι ή ξινή κρέμα
100 ml γάλακτος
200 γρ τριμμένο κίτρινο τυρί
7 γρ. Ξηρή μαγιά
2-3 κουταλιές κύμινο
όσο αλεύρι πάρει
2 κρόκοι για λίπανση

Εκτέλεση

Βάλτε το λιωμένο και δροσερό βούτυρο και το λαρδί σε ένα μπολ. Εάν δεν έχετε λαρδί, προσθέστε βούτυρο. Χτυπημένα αυγά, γάλα, γιαούρτι, τριμμένο τυρί και μαγιά.


Ομογενοποιήστε και αρχίστε να προσθέτετε αλεύρι σιγά σιγά. Αναποδογυρίστε την ζύμη στο τραπέζι εργασίας και ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ζύμη σαν πλαστελίνη.


Απλώνουμε ένα ορθογώνιο φύλλο, με το κατάλληλο πάχος.

Με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι ή ένα ειδικό ρολό, σχεδιάζουμε κάθετες γραμμές σε απόσταση περίπου ίση μεταξύ τους κατά μήκος ολόκληρου του πλάτους της ζύμης, και στη συνέχεια χαρασουμε μια γραμμή στη μέση (μπρουμε να τα κάνουμε και μικρότερα με 2 γραμμες), λαμβάνοντας έτσι τα κριτσίνια.

Βάζουμε τα κριτσίνια σε ταψί στρωμένο με χαρτι  και αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με δύο κουταλιές της σούπας γάλα και πασπαλίζουμε με τυρί παρεμαζάνα  και μετα κυμινο ή παπαρούνα ή σουσάμι, κατά προτίμηση σας.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.