Η Μαρεγκάτη Βασιλόπιτα του 2024

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

6 Αυγά χωριστά κρόκοι με Ασπράδια
350 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ Κρέμα γάλακτος 35%
Ξύσμα από 2 Πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
3 βανίλιες
Λίγες σταγόνες πικραμυγδαλου(Προαιρετικά)
300 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ Μπεικιν Παουντερ
100 γρ Αμύγδαλο σε Σκόνη
120 γρ Βούτυρο λιωμένο σε Θερμοκρασία δωματίου

Για το Γλασο
300 γρ Λευκή Κουβερτούρα
1 κουτ γλυκού Ηλιέλαιο
30 γρ Αμύγδαλα καβουρδισμένα και Χονδρό κομμένα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αυτή την πανευκολη και μαρεγκατη συνταγή ρίχνοντας τον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή και γυαλιστερή μαρεγκα.
Μολις έχουμε αυτή την απιστευτη την μαρέγκα που βλέπετε σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους αυγών μαζί με την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μεχρι να ενσωματωθουν
Αφού έχουν ενσωματωθεί τα υλικά από σύρουμε τον κάδο και προσθέτουμε τις βανίλιες ξύσμα από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι και προαιρετικά σταγόνες πικραμύγδαλο εάν σας αρέσει
Ανακατεύουμε πολύ απαλά στο να μη χαθεί ο όγκος στον αυγών και να ανακατευτούν τα αρώματα
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών κοσκινισμένο

Στη συνέχεια προσθέτουμε επίσης κοσκινισμένη την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύουμε πολύ απαλά ώστε να μη χαθεί ο όγκος του μείγματος, τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί και αυτός
Αδειαζουμε τη βασιλόπιτα σε ένα τσέρκι είσαι ένα ταψάκι με διάμετρο 28 cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά τσεκάρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Ετοιμη ψημένη βασιλόπιτα μας τα αρώματα της ονειρικά την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και είμαστε έτοιμοι για τη διακόσμηση της
Για την διακόσμηση έχω λιώσει λευκή κουβερτούρα και προσθέτω χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα τα ανακατεύω και περιχύνω όλη τη βασιλόπιτα μας, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της και αφήνουμε να τρέξει περιμετρικά ώστε να φαίνεται σαν χιονισμένη
Υπέροχο λευκό γλάσο που θυμίζει πάρα πολύ τη γεύση ferrero που ταιριάζει απίστευτα με τη βασιλόπιτα μας από κει και πέρα ο καθένας διακοσμή όπως επιθυμεί και μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί

 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Υλικά

για το προζύμι
50γρ μαγιά νωπή
75γρ νερό χλιαρό
125γρ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο

για το τσουρέκι
125γρ βούτυρο αγελάδος
200γρ ζάχαρη
125γρ αυγά η 3 μικρά
100γρ γάλα
50γρ χυμό πορτοκάλι
4 σταγόνες μαστιχέλαιο η 3γρ μαστίχα κοπανισμένη
15γρ μαχλέπι
1κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 βανίλιες
λίγο αλάτι
500γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
80γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό

Εκτέλεση

Κάνουμε ένα προζύμι προσθέτοντας Μάγια χλιαρό νερό και αλεύρι σε ένα μίξερ βάσης και χτυπάμε με το γαντζο
Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε βούτυρο ζάχαρη χυμό πορτοκάλι γάλα μείγμα μπαχαρικών ξύσμα μαστιχέλαιο και βανίλιες και τα αυγά
Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά ίσα να ζεσταθεί το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη, το μείγμα θα πρέπει να είναι πολύ χλιαρό ώστε να μην ψηθούν τα αυγά
Το ρίχνουμε στο μπολ που είναι το προζύμι και βάζουμε να χτυπηθεί το μείγμα με το γάντζο ώσπου να ομογενοποιηθεί μόλις ομογενοποιηθεί ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα

Εχουμε ήδη λιώσει Το βούτυρο αρκετά χλιαρό και μόλις ομογενοποιηθεί το αλεύρι στην ζυμη ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να βγει μία κολλώδης ζύμη
Κατεβάζουμε το μπολ απο το μιξερ βασης και το καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά από μία ώρα βγάζουμε τη ζύμη την ζυμώνουμε λιγάκι και το βάζουμε σε φόρμα Ξανά να φουσκώσει ένα μισάωρο τελευταίο

Εγώ Το έβαλα σε τσέρκι 27 εκατοστών έτοιμο για φούρνο σε προθερμασμένο στους 170 αέρα για περίπου 45 με 50 λεπτά
Η διακοσμηση μπορεί να γίνει όπως θέλει ο καθένας εγώ την έκανα με κουβερτούρα σοκολάτα λιωμένη και στο τέλος με ένα κουτάλι πασπαλίστε λευκή λιωμένη σοκολάτα και
λίγο τριμμένο μπισκότο

Καλή Επιτυχία

PHOTO: Anna Sousouri

Προηγούμενο άρθροΜία συνταγή που θα σας μείνει: Τυροπιτάκια αφρός, αφράτα και νόστιμα
Επόμενο άρθροΦιλετάκια κοτόπουλου παναρισμένα με καλαμποκάλευρο και μπαχαρικα