Μηλόπιτα με Ολόκληρα Μήλα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Δείτε άλλη μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για μηλόπιτα, αυτή την φορά όμως με ολόκληρα μήλα γεμισμένα με καρύδια! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση:

  • 6 μεσαίου μεγέθους Μήλα
  • 100 γραμμάρια αλεσμένα Καρύδια
  • 1 κουταλιά Ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ζεστό Γάλα

Για τη ζύμη (Κέικ):

  • 5 Αυγά
  • 5 κουταλιές Ζάχαρη
  • 2 Βανίλια ζάχαρη
  • 7 κουταλιές Αλεύρι
  • 1 Μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουταλιές χλιαρό Νερό

Για τη σαντιγί:

  • 350 γραμ. Κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα με 35% λιπαρά)
  • 50 γραμ. Ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
  • 1 κλωνάρι Βανίλια (ή εκχύλισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία Μήλων: Ξεφλουδίστε 6 μήλα μεσαίου μεγέθους και ανοίξτε τη μέση των μήλων αφαιρώντας τον πυρήνα. Αλείφουμε τη φόρμα με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Προετοιμασία Γέμισης: Ανακατεύουμε 100 γρ. αλεσμένα καρύδια, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα. Γεμίζουμε τα μήλα με αυτό το μείγμα καρυδιών.

Ψήσιμο Μήλων: Ψήνετε τα μήλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου. Αυτή η διαδικασία τα μαλακώνει πριν προστεθεί η ζύμη.

Προετοιμασία Ζύμης: Για τη ζύμη ανακατεύουμε 5 αυγά με 5 κουταλιές ζάχαρη και 2 ζάχαρη βανίλια. Ανακατεύουμε 7 κουταλιές αλεύρι και 1 μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Προσθέτουμε το μείγμα από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ομογενοποιούμε. Περιχύνουμε με τη ζύμη τα μήλα.

Ολοκλήρωση Ψησίματος: Ψήνουμε τη Μηλόπιτα με Ολόκληρα Μήλα για τα επόμενα 20 λεπτά στους 180°C.

Προετοιμασία Σαντιγί: Βάλτε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ, προσθέστε τη ζάχαρη (κρυσταλλική ή άχνη) και τη βανίλια. Αρχίστε να χτυπάτε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά αυξήστε την ταχύτητα. Η σαντιγί είναι έτοιμη όταν εμφανίζονται απαλές κορυφές που στέκονται. Προσοχή, το παρατεταμένο χτύπημα οδηγεί σε αποχωρισμό του βουτύρου.

Σερβίρισμα: Απλώνουμε την σαντιγί στο κρυωμένο κέικ, και στα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια. Η Μηλόπιτα με Ολόκληρα Μήλα είναι έτοιμη για απόλαυση. Εύχομαι καλή προετοιμασία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά (μήλα) + 20 λεπτά (με ζύμη) = 40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 65 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για να κρυώσει η μηλόπιτα.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για την κρέμα γάλακτος, βεβαιωθείτε ότι είναι παγωμένη και ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (35%) για να στέκεται η σαντιγί. Δείτε κι άλλες συνταγές για σαντιγί.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια στη γέμιση με αμύγδαλα ή φουντούκια. Για περισσότερο άρωμα, προσθέστε στη γέμιση μία πρέζα κανέλα. Δες ιδέες για γλυκά με ξηρούς καρπούς.

Προσέξτε κατά το χτύπημα της κρέμας. Μόλις δείτε τις απαλές κορυφές, σταματήστε αμέσως για να μη “κόψει” η σαντιγί. Σερβίρετε τη Μηλόπιτα με Ολόκληρα Μήλα αφού κρυώσει καλά.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Κέικ Βανίλια Αφράτο

Μηλόπιτα με Φύλλο Κρούστας

Τρούφα Σοκολάτας με Καρύδια


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μυρωδάτη μηλόπιτα

Μοιράζομαι μια συνταγή για μια πολύ νόστιμη, μυρωδάτη μηλόπιτα που δεν προλαβε να μπαγιατεψει.
Ταψι: 24cm – 34cm.
φλιτζάνι 250 ml.

Υλικά:

500 γραμμάρια μήλα (ξεφλουδισμένα),
2 φλιτζάνια αλεύρι,
200 γρ βούτυρο,
4 κουταλιές μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 σακουλάκι ζάχαρη βανίλιας,
4 αυγά,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
πρέζα αλάτι

Παρασκευή:

Αρχικά, ετοιμάστε τα μήλα. Καθαρίζουμε, κόβουμε τον πυρήνα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μην σκουρύνουν. Σκεπάζουμε και αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.

Προετοιμασία της ζύμης:
Χτυπάμε με μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το βούτυρο σε θερμοκρασία
δωματίου και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε το μέλι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε ξανά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.
Προσθέστε μήλα στη ζύμη, ανακατέψτε έτσι ώστε τα μήλα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε τη ζύμη σε φόρμα καλυμμένη με περγαμηνή και ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμών για 45-50 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της Валентина Кузьмова