Τα Μπακλαβαδάκια Γιαννιώτικα Βουτυράτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται από λεπτό φύλλο, πλούσια γέμιση καρυδιού και αρωματικό σιρόπι. Η γεμάτη από καρύδια και κανέλα γέμιση δίνει μία πλούσια γεύση στο γλυκό, ενώ η κρούστα από φύλλο είναι λεπτή και μαλακή. Συνήθως σερβίρεται με έναν ωραίο καφέ ή και μόνο του με νερό. Είναι ένα γλυκό που δημιουργεί μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία και είναι ιδανικό για να το μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας.
Yλικά
500 γραμμάρια φύλλα ψιλά για μπακλαβά
1 πακέτο βούτυρο 250 γραμμάρια
1 κιλό καρύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 βανίλιες
2 κουταλιές κανέλα
1 μικρό κουταλάκι γαρύφαλλο
για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι
3 κουταλιές γλυκόζη
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βράζουμε 5 λεπτά από τότε που θα αρχίσει να βράζει
Μόλις το κατεβάζουμε ρίχνουμε 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό και το αφήνουμε να λιώσει
μόνο του
για την γεμιση
Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και την κανέλα τη φρυγανιά το γαρύφαλλο.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε και το βούτυρο τα 200 γραμμάρια και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο
Σε ένα μικρό ταψάκι βουτυρώνουμε και βάζουμε 2 φύλλα τα βουτυρώνουμε και βάζουμε το μείγμα σε όλο το φύλλο
τυλίγουμε και το κάνουμε ρόλο και το τοποθετούμε στο ταψί εκεί μέσα το σουρώνουμε λίγο
Όταν τελειώσουμε το κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο που μας έμεινε μετά ψήνουμε 180 βαθμούς
στην αρχή για 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε 170 μέχρι να κοκκινίσουν καλά
Ψήνουμε 45 έως 50 λεπτά μόλις τα βγάλουμε τα σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι
(ξέχασα να σας πω ότι στο σιρόπι βάζουμε 2 βανίλιες)
Καλή επιτυχία
Η Συνταγή είναι της Βέρα Τσιντζόγλου









