Η νηστίσιμη λαδόπιτα Λευκάδας είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητα, την νοστιμιά και την ευκολία στην παρασκευή της. Χωρίς βούτυρο ή γάλα, η λαδόπιτα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους αναζητούν ένα ελαφρύ και υγιεινό γλυκό.
Υλικά
750 γρ νερό
750 γρ ελαιόλαδο
250 γρ ζάχαρη
950 γρ αλεύρι
50 γρ σιμιγδάλι (χοντρό)
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 10 λεπτά του διατηρούμε στην άκρη να παραμείνει ζεστόζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι που έχει κάψει ανακατεύοντα συνεχώς μέχρι να γίνει ένας καφέ πυκνός χυλός προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χαλβάς στρώνουμε απευθείας το μείγμα σε ένα ταψί χαράζουμε μπακλαβαδοτά κομμάτια ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε