Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα φανταστικό και κλασικό σιροπιαστό γλυκό, που στη συγκεκριμένη εκδοχή της Ελένης Τσιουκανή γίνεται πανεύκολη και αστραπιαία! Τα φύλλα κρούστας κόβονται με το χέρι και ανακατεύονται με τον χυλό του πορτοκαλιού και του σιμιγδαλιού, απορροφώντας όλο το αρωματικό σιρόπι. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, ζουμερό και γευστικότατο, με ένα υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για την Πορτοκαλόπιτα:

  • 1 πακέτο – Φύλλο κρούστας (περίπου 450-500 γρ.)
  • 3/4 κούπας τσαγιού – Σπορέλαιο
  • 1 κούπα τσαγιού – Ζάχαρη (για το μείγμα)
  • 1 κούπα τσαγιού – Σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κούπες τσαγιού – Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φακελάκι – Μπέικιν πάουντερ
  • 1 – Πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το Σιρόπι:

  • 2 κούπες τσαγιού – Ζάχαρη
  • 2 κούπες τσαγιού – Νερό

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Μείγματος & Ψήσιμο:

Σε ένα μεγάλο μπολ , βάζουμε το σπορέλαιο , τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη (1 κούπα) και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Συνεχίζουμε και βάζουμε το σιμιγδάλι ψιλό , το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού . Ανακατεύουμε ξανά.

Παίρνουμε το πακέτο φύλλο κρούστας και το κόβουμε με το χέρι μας σε κομμάτια (σαν σκισμένα). Τα βάζουμε όλα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) ένα ταψάκι (Νο 28) και βάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 45-50 λεπτά , ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά.

Όταν ψηθεί η πίτα, την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Β. Σιρόπι & Σιρόπιασμα:

Όταν κρυώσει η πίτα, φτιάχνουμε το σιρόπι : Βάζουμε τις 2 κούπες ζάχαρη και τις 2 κούπες νερό σε ένα κατσαρολάκι.

Μόλις πάρει βράση , κατεβάζουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 8 με 10 λεπτά για να δέσει καλά .

Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι κατευθείαν στην κρύα πορτοκαλόπιτα.

Το σιρόπι θα το πιει όλο και η πίτα θα γίνει ζουμερή .

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 45 – 50 λεπτά (στους 180°C)

Χρόνος Σιροπιάσματος: 8 – 10 λεπτά βράσιμο


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερή και Αρωματική Πορτοκαλόπιτα

Φύλλο Κρούστας: Το να σπάσετε τα φύλλα με το χέρι και να τα ανακατέψετε στον χυλό είναι το μυστικό αυτής της συνταγής, καθώς τα φύλλα τραβούν όλο το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού.

Σιμιγδάλι: Το σιμιγδάλι ψιλό βοηθάει το μείγμα να δέσει και δίνει μια ελαφριά , αφράτη υφή στην πίτα, αποτρέποντάς τη να γίνει συμπαγής.

Σιρόπιασμα: Ο βασικός κανόνας για τα σιροπιαστά είναι να σιροπιάζουμε πάντα το κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι (ή το ανάποδο). Έτσι, η πίτα δεν λασπώνει και απορροφά όλο το υγρό.

Πορτοκάλι: Χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό και ακέρωτο πορτοκάλι για το ξύσμα για να έχετε το πιο έντονο άρωμα .

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Σχετικές Συνταγές 

Γαλακτομπούρεκο με Φύλλο Κρούστας

Εύκολος Μπακλαβάς με Ελάχιστο Σιρόπι

Αφράτο Ραβανί με Πορτοκάλι


H Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη