Η «τσιγαρίδα» είναι κομμάτια χορινού κρέατος με αρκετό λίπος (λιπαρό χοιρινό κρέας που προοριζόταν για παραγωγή λαρδί) .

Υλικά για τις τσιγαρίδες:

1 κιλό χοιρινό με λίπος κομμένο σε μερίδες .
1 κρεμμύδι κομμένο στο χέρι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

Πριν βάλουμε τις τσιγαρίδες να γίνουν, σοτάρουμε ένα κρεμμύδι σε ελάχιστο λαδάκι.
Αφού πλύνουμε το χοιρινό με το λίπος απ’ το οποίο στο τέλος θα βγουν οι τσιγαρίδες μας, το τοποθετούμε στην κατσαρόλα
όπου έχουμε σοτάρει το κρεμμύδι μας.
Αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε σταδιακά.
Σιγά σιγά το λίπος αρχίζει να λιώνει. Όσο θα το βράζουμε, τόσο το λίπος θα λιώνει.
Στο τέλος θα μείνει μόνο το ψαχνό, όπου και αυτό θα τηγανίσει μέσα στο λιωμένο λίπος.
Μόλις το χοιρινό πάρει χρώμα, με μια τρυπητή κουτάλα το αφαιρούμε.

Πάλι θα έχει λίπος, αλλά λίγο (εξάλλου όλη η νοστιμιά στις τσιγαρίδες είναι αυτό το λίγο ξεροτηγανισμένο λίπος που μένει πάνω στο χοιρινό). Οι τσιγαρίδες είναι έτοιμες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Το λίπος που μένει, συνήθως το αποθηκεύουν σε βάζο και το διατηρούν στο ψυγείο. Το χρησιμοποιούν στα φαγητά, σε πίτες-ιδίως σε πρασσόπιτα ή κρεατόπιτα.

Καλή σας επιτυχία!!!