Μπακλαβάς

Ο παραδοσιακός μπακλαβάς αγγίζει τις αισθήσεις και ξυπνά μνήμες με την τραγανή κρούστα του, την πλούσια γέμιση ξηρών καρπών και το σιροπιαστό άρωμά του.

Πέρα από την ασύγκριτη γεύση του, ο μπακλαβάς φέρει μαζί του και μια πλούσια ιστορία, χρονολογούμενη από την αρχαία Ελλάδα. Η τέχνη του παρασκευής του εξελίχθηκε με τα χρόνια, εμπλουτίζοντας την παράδοση με στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς, καταλήγοντας στο λαχταριστό γλυκό που απολαμβάνουμε σήμερα.

Υλικά

Σιρόπι
(Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτιάξει το σιρόπι 1 μέρα πριν τον μπακλαβά και ακολουθήστε τις οδηγίες μου για
το πώς τον κρυώνω στο ψυγείο ώστε να είναι παγωμένος όταν το ρίχνω πάνω από τον ζεστό μπακλαβά μόλις βγει από το φούρνο)
3 φλιτζάνια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 3/4 Φλιτζάνια Νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 Πορτοκάλι Κόψτε στη μέση
3 γαρύφαλλα
1/3 φλιτζάνι μέλι – αν δεν έχετε μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού

Φύλλα:
1 1/2 Πακέτα Μεσαία φύλλο κρουστας για μπακλαβα
1 κιλό ανάλατο βούτυρο λιωμένο – μερικές φορές χρησιμοποιώ 1/2 κιλό αλατισμένο βούτυρο και χρησιμοποιώ κιλό βούτυρο χωρίς αλάτι

Γέμιση:
100 γραμμάρια ανάλατο το καθένα:
Πεκάν, Φιστίκι Αιγίνης, Αμύγδαλα, Φουντούκια
200 γραμμάρια καρύδια
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
75 γραμμάρια ψίχουλα ψωμιού
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση

για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα με το νερό. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε να κρυώσει για 1 ημέρα όπως περιγράφεται παρακάτω.
Αφού φτιάξετε το σιρόπι, το αφήνετε στον πάγκο μεταξύ 4-6 ωρών και όταν πάρει θερμοκρασία δωματίου και δεν είναι πια ζεστό, το βάζετε όλο το βράδυ στο ψυγείο για να παγώσει. Αυτό είναι το βασικό μυστικό για τον μπακλαβά με τραγανό φιλό ονειρεμένο σε πηχτό σιρόπι

Για την γέμιση
Στο μούλτι αλέθουμε (όχι πολύ ψιλά αλλά σε μικρά κομμάτια) τους ξηρούς καρπούς και βάζουμε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά που αναφέρονται στα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Παρακάτω είναι ένα βίντεο που ο Άκης σας δείχνει πώς να συναρμολογήσετε και να στρώσετε τον μπακλαβά, να τον βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά, να τον χτυπάτε και να τον ψήνετε για 2 ώρες στους 305 F και μετά να ρίχνετε το παγωμένο σιρόπι στον μπακλαβά.
Λάβετε υπόψη ότι τα υλικά μου για τη γέμιση είναι διαφορετικά..

Η Συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και η εκτέλεση της κας Suzanna Tatsis

Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Ο μπακλαβάς με σοκολάτα είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα. Η γλυκύτητα της σοκολάτας συνδυάζεται αρμονικά με την τραγανή κρούστα και το σιρόπι.

Το βασικό υλικό του μπακλαβά με σοκολάτα είναι το φύλλο κρούστας. Το φύλλο πρέπει να είναι λεπτό και τραγανό, ώστε να συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά και να μην απορροφά το σιρόπι. Η σοκολάτα μπορεί να είναι κουβερτούρα, λευκή σοκολάτα ή συνδυασμός των δύο. Η ποσότητα της σοκολάτας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Η παρασκευή του μπακλαβά με σοκολάτα είναι σχετικά εύκολη. Τα φύλλα κρούστας απλώνονται σε ένα ταψί και αλείφονται με λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνεται η γέμιση, η οποία αποτελείται από σοκολάτα, καρύδια και κανέλα. Τα φύλλα διπλώνονται και κόβονται σε κομμάτια. Ο μπακλαβάς ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, ο μπακλαβάς σιροπιάζεται με σιρόπι που έχει βράσει από ζάχαρη, νερό και γλυκόζη. Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό, ώστε να απορροφηθεί από τον μπακλαβά.

Ο μπακλαβάς με σοκολάτα είναι ένα γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή ως σνακ. Είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις και σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τον καλύτερο μπακλαβά με σοκολάτα:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα και ποιοτικά υλικά.
  • Μην υπερβάλλετε με τη ζάχαρη στο σιρόπι.
  • Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει καλά πριν τον σιροπιάσετε.

Υλικά

Για το σιρόπι
420 ml νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ. μέλι
1 στικ κανέλα
Χυμό και φλούδες από ένα πορτοκάλι

Για το μπακλαβά
24 Φύλλα Κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
500 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα 1+1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη καστάνη 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Καλή απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΈχεις Πατάτες-Αυγά-Κρεμμύδι? Φτιάξτο τώρα
Επόμενο άρθροΓεμιστά με πιπεριές φλωρίνης