Υλικά:
- 1 ½ κούπες ζάχαρη
- ½ κούπα σπορέλαιο
- 2 βανίλιες
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
- ¾ κούπας κακάο
- 2 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ¾ κούπας αλεύρι γοχ.
- 1 κούπα βραστό νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τις βανίλιες, το σόδα, και το μπέικιν
- Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και το αλάτι.
- Προσθέστε τα υγρά υλικά στα ξηρά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε σιγά σιγά το βραστό νερό με διαλλυμενο το κακαο και ανακατέψτε απαλά (Θα σας γίνει πολύ ρευστό μείγμα μην το φοβηθητε και μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι).
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα για κέικ και ψήστε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς.
- Ελέγξτε αν το κέικ είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγαίνει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.
Η Συνταγή είναι της κας Andriana Antoniou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τούρτα Σοκολάτας “Πραγα”
Σήμερα έφτιαξα την κλασική Τούρτα Σοκολάτας “Πραγα” – μου αρέσει πολύ!😋.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή και τις φωτογραφίες της δημιουργίας μου, ίσως αρέσει σε κάποιον. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, και τρώγεται ακόμα πιο γρήγορα.
Φόρμα 21-22cm
Υλικά
Παντεσπάνι:
6 αυγά
150 γρ ζάχαρη
115 γρ αλεύρι
25 γρ κακάο
40 γρ βούτυρο
Κρέμα:
1 κρόκος αυγού, 20 ml νερό
120 γρ ζαχαρούχο νωπό γάλα
200 γρ βούτυρο
8 γρ ζάχαρη βανίλιας
10 γρ κακάο
Γλασσο σοκολατας
180 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) ψιλοκομμένη
80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
1 κ.σ μέλι
Εκτέλεση
Έφτιαξα μιάμιση μερίδα κρέμας.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να αφρατέψουν και ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Προσθέστε το δεύτερο μισό της ζάχαρης στους κρόκους των αυγών και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 2 λεπτά)
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο. Προσθέστε το αλεύρι και τα χτυπημένα ασπράδια αβγών εναλλάξ στους χτυπημένους κρόκους σε πολλές δόσεις, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα. Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο που έχει κρυώσει και
ανακατεύουμε ξανά προσεκτικά.
Καλύπτουμε τη φόρμα με χαρτι ψησιματος, αλείφουμε τα πλαϊνά με λάδι.
Ρίχνουμε τη ζύμη μας και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200*. Εξαρταται από τον φούρνο σας ο χρόνος.
Ψύξτε στη φόρμα για 5 λεπτά και μετά βγαλτε το στο παγκο σας. Όταν κρυώσει τελείως, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες (το είχα 4 ώρες).
Κόβουμε οριζόντια σε 3 κέικ.
Κρέμα
Ανακατεύουμε τον κρόκο με νερό, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια ζάχαρη, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε λουτρό νερού μέχρι να πήξει. Κρυωστε το, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε το βούτυρο να γίνει μια λευκή αφράτη μάζα. Χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε, προσθέτουμε τη μάζα της κρέμας μας μία κουταλιά τη φορά. Στο τέλος ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Για το γλασσο
Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά.
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.
Τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί.
Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ανακατεύουμε το γλάσο τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα.
Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο σαν μετάξι.
Συναρμολογουμε τα τρια στρωματα του κέικ και το καλύπτουμε με σοκολάτα. Μουσκεψα τα κέικ με σιρόπι απο κομποστα βερίκοκο πριν στρωσω την κρεμα ! Μουσκευω και απο πάνω το κεικ πριν το καλυψω με γλασσο σοκολάτα. Στο ψυγείο για 2 ώρες και απολαύστε σοκολατένια νοστιμιά!
Διακόσμησα και με λίγη λευκη σοκολατα εγω εσεις μπορειτε με ροζετες ή ότι θελετε
Καλή όρεξη!