Αυτά τα τραγανά ρολάκια μπουρέκι γεμιστά με πικάντικο παστουρμά και τυρί είναι μια απόλαυση που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τα Παστουρμαδοπιτάκια είναι η ιδανική επιλογή για πάρτι, ορεκτικό ή ακόμη και ένα γρήγορο σνακ. Η λεπτή και τραγανή ζύμη αγκαλιάζει τέλεια τη ζουμερή γέμιση από παστουρμά, λιωμένο κασέρι και γλυκά ντοματίνια, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία. Η συνταγή είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη, με αποτέλεσμα που θυμίζει ανατολίτικο μεζέ. Δοκιμάστε τα και θα γίνουν το αγαπημένο σας ορεκτικό!

**Συνταγή της Ραλλούς Ψαραδέλλη.**

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για 15 Παστουρμαδοπιτάκια:

  • 100 γρ. Παστουρμάς (κομμένος σε λεπτές φέτες)
  • 200 γρ. Κασέρι (ή άλλο ημίσκληρο τυρί, κομμένο σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια)
  • 15 Ντοματίνια (κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
  • 5 Φύλλα κρούστας (πολύ λεπτά)
  • 1 Αυγό (ελαφρώς χτυπημένο, για άλειμμα)
  • Λίγο Σουσάμι (κατά βούληση, για πασπάλισμα)
  • Λίγο Βούτυρο λιωμένο (κατά βούληση, περίπου 50-70 γρ., ή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα για τα τέλεια Παστουρμαδοπιτάκια

Προετοιμασία των Φύλλων: Παίρνουμε το κάθε φύλλο κρούστας και το απλώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας. Κόβουμε προσεκτικά το κάθε φύλλο κατά μήκος σε 3 ίσα μέρη (λωρίδες), ώστε να έχουμε συνολικά 15 λωρίδες (3 x 5 φύλλα). Κρατάμε τα φύλλα σκεπασμένα με μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Άλειμμα και Γέμιση: Αλείφουμε κάθε κομμάτι-λωρίδα με λίγο λιωμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο, αν προτιμάμε πιο ελαφρύ). Βάζουμε στη μία άκρη (στη βάση της λωρίδας) λίγο παστουρμά (μια μικρή φέτα ή 1-2 κομματάκια), λίγο κασέρι (μια λεπτή φέτα ή 1 μπαστουνάκι) και μια-δύο ροδέλες ντοματίνι. Φροντίζουμε η γέμιση να είναι συγκεντρωμένη και να μη φτάνει μέχρι τις άκρες.

Τύλιγμα: Τυλίγουμε τα πλαϊνά του κάθε φύλλου προς το κέντρο, πάνω από τη γέμιση, για να τη συγκρατήσουν. Στη συνέχεια, ρολάρουμε τη λωρίδα σφιχτά, ξεκινώντας από την άκρη με τη γέμιση προς την απέναντι άκρη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα σφιχτό ρολάκι. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Ολοκλήρωση: Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα μας τα υλικά. Θα βγάλουμε ακριβώς 15 Παστουρμαδοπιτάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήσιμο: Τα αλείφουμε προσεκτικά με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 10 με 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 10-15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να μειώσετε την ένταση του σκόρδου του παστουρμά (την περίφημη τσιμέντο), μπορείτε να αφαιρέσετε την εξωτερική του επικάλυψη ή να τον μουλιάσετε ελαφρώς σε γάλα για λίγα λεπτά πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Αντί για κασέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή ακόμη και χαλούμι για μια πιο αλμυρή και ιδιαίτερη γεύση στα Παστουρμαδοπιτάκια. Πειραματιστείτε και με άλλα εύκολα μπουρεκάκια.

Είναι σημαντικό να τυλίξετε σφιχτά τα ρολάκια και να κλείσετε καλά τις άκρες για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Το αυγό με το σουσάμι βοηθάει όχι μόνο στο ρόδισμα, αλλά και στο να κολλήσει καλύτερα το φύλλο.


Tags: 

Alt Text 1: 

Alt Text 2: Τραγανά Παστουρμαδοπιτάκια γεμιστά με παστουρμά και τυρί.

Alt Text 3: Ρολάκια μπουρέκι με φύλλο κρούστας, παστουρμά και σουσάμι.


Σχετικές Συνταγές 

Τυροπιτάκια με Φύλλο Κρούστας

Μπουρεκάκια με Ζαμπόν και Τυρί

Κιμαδόπιτα με Φύλλο Κρούστας


Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παστουρμαδοπιτάκια τηγανητά

παστουρμαδοπιτάκια τηγανητά

Τα παστουρμαδοπιτάκια τηγανητά είναι ένα  πιάτο που συνδυάζει την έντονη γεύση του παστουρμά με την τραγανή υφή του τηγανητού φύλλου. Ο παστουρμάς είναι ένα καπνιστό και αλμυρό κρέας που συνήθως κατασκευάζεται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή χοιρινό κρέας. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ένα γευστικό ορεκτικό ή σνακ και μπορείτε να το απολαυσετε  τέλεια με μία κρύα Μπύρα.

Υλικά

Τεμάχια: 18
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι σκληρό
500 γρ. αλεύρι μαλακό
50 ml ελαιόλαδο + 50 ml ηλιέλαιο
αλάτι

Για τη γέμιση
18 φέτες παστουρμά, με ή χωρίς το τσιμένι, αναλόγως του γούστου μας
60 γρ. κασέρι, τριμμένο
2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες και ανακατεμένες με 1 κουτ. γλυκού πελτέ
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Σχοινόπρασο για πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε παστουρμαδοπιτάκια τηγανητά με σπιτικό φύλλο, ξεκινάμε με το φύλλο και σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.
Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 600-700 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
Καθένα το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο διαστάσεων περίπου 60 x 60 εκ. Το κάθε φύλλο το κόβουμε σε 9 τετράγωνα κομμάτια διαστάσεων περίπου 20 x 20 εκ.
Στο κέντρο κάθε κομματιού απλώνουμε από 1 φέτα παστουρμά και μοιράζουμε το τριμμένο κασέρι και το μείγμα ντομάτας.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, σχηματίζοντας πακετάκια και πατάμε καλά όλες τις ενώσεις για να κλείσουμε μέσα τα υλικά.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο – τόσο που να κολυμπάνε μέσα τα πιτάκια– μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια και τα πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

Η Συνταγή είναι από τον Γαστρονόμο