Ρεβανί Ανατολής

Το Ρεβανί Ανατολής ξεχωρίζει για την αφράτη υφή του, το πλούσιο σιρόπι και την ισορροπημένη γεύση του. Κάθε μπουκιά είναι μια γλυκιά έκρηξη που ξυπνάει μνήμες από παιδικά χρόνια και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη, χρησιμοποιώντας μόνο τα καλύτερα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που αγγίζει τον ουρανίσκο και αφήνει μια ζεστή αίσθηση ικανοποίησης.


Υλικά

165 γρ. / 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι

200gr / 1 φλιτζάνι (όχι πολύ γεμάτο) ζάχαρη


45ml / 3 κουταλιές της σούπας. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


5 ml / 1 κουταλάκι του γλυκού. μπέικιν πάουντερ


225γρ /1 φλιτζάνι γιαουρτιού (πλήρες)


3 μεσαία αυγά


60 ml / 4 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο (κανονικό ή ελαφρύ)


10 ml / 2 κουταλάκια. εκχύλισμα βανίλιας


Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό ½ λεμονιού


Για το σιρόπι:


300 γρ. / 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη


375 ml / 1 ½ φλιτζάνι νερό


Χυμός ½ λεμονιού


Φιστίκια Αιγίνης  και αποξηραμένη καρύδα για το σερβίρισμα



Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C 
  • Πρώτα φτιάξτε το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα (σε μέτρια φωτιά) αφήστε το μίγμα να βράσει. Μόλις βράσει, μειώστε τη θερμοκρασία στη χαμηλή και αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, χωρίς καπάκι. 
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ενώ εσείς συνεχίστε με το ρεβανί.
  • Ανακατέψτε καλά το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Λιπανετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί (20 cm x 27 cm ) με 2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο. 
  • Πρώτα χτυπάτε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης για λίγα λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 
  • Στη συνέχεια, προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε καλά. 
  • Ανακατέψτε το εκχύλισμα βανίλιας, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Ρίξτε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί ψησίματος και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 – 30 λεπτά, έως ότου το κέικ είναι χρυσοκαστανό. 
  • Για να  ελέγξεις, βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, εάν βγαίνει καθαρό, αυτό σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήστε για άλλα 3-5 λεπτά.

  • Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, απλώστε το κρύο σιρόπι σε όλη το ρεβανί. 
  • Αφήστε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει. 
  • Αφού κρυώσει, κόψτε το ρεβάνι σε τετράγωνα ή διαμάντια σχήματα. 
  • Μπορείτε να σερβίρετε το ρεβάνι με φιστίκι αιγίνης τριμμένο και αποξηραμένη καρύδα από πάνω