Διαφήμιση

Σπανακοτυρόπιτα

Η σπανακοτυρόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που φτιάχνεται με σπανάκι, φέτα και αβγά. Είναι μια πίτα με πλούσια γεύση και άρωμα, που είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας.

Η σπανακοτυρόπιτα μπορεί να φτιαχτεί με διάφορες παραλλαγές. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει σπανάκι, φέτα, αβγά, κρεμμύδι, άνηθο και πιπέρι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, γραβιέρα, πιπεριές, μυρωδικά ή ακόμη και ζαμπόν.

Η σπανακοτυρόπιτα μπορεί να ψηθεί σε ταψί ή σε φόρμα. Το φύλλο που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι χωριάτικο ή έτοιμο. Η διαδικασία παρασκευής είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες.

Η σπανακοτυρόπιτα είναι μια πίτα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι μια πίτα που είναι πάντα παρούσα στις ελληνικές γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Εδώ είναι μερικά tips για να φτιάξετε μια πετυχημένη σπανακοτυρόπιτα:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο και ποιοτικό σπανάκι.
  • Αφήστε το σπανάκι να στραγγίξει καλά από τα υγρά του.
  • Ψήστε τη σπανακοτυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Υλικά

Διαφήμιση

1/2 κιλό αλεύρι
1 κ.γ.αλατι
3/4 ελαιόλαδο κούπα τσαγιού,

για γεμιση
1-1,5 κγ σπανάκι
2 κουταλιές τραχανά
350 γρ φετα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι,
2 πράσα ψιλοκομμένα,
1 ματσάκι καυκαληθρα,
1 μυρωνια,
μάραθο, αίθουσα,και σέσκουλα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Διαφήμιση

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με αλατι (αλεύρι που είναι χωριάτικο για πιτα εγώ το παίρνω από τη λαικη) κάνω μια λακουβιτσα στη μέση και ρίχνω ελαιόλαδο, και ρίχνω χλιαρό νερό ζυμωνοντας να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1/2 ώρα.
Έπειτα κάνω μπαλάκια από το ζυμάρι και ανοίγω σε λεπτό φύλλο βάζοντας αλεύρι πάνω για το άνοιγμα.

Βάζω τρία φίλα κατω και δύο επάνω και τα λαδώνουμε με πινελο κάθε φύλλο μόλις το βάζουμε στο ταψί.
Για την γέμιση τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ένα ξερό κρεμμύδι, τα πράσα ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι καυκαληθρα,
μυρωνια,μάραθο και σέσκουλα αλάτι πιπέρι και τα βάζω σε ένα μπολ.
Στη συνέχεια σοτάρω το ψιλοκομμένο σπανάκι, και όταν μαραθει το βάζω σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τελος ενώνω σπανάκι με μυρωδικά και τραχανά, και φετα σε κομματάκια ανακατεύω και τη ρίχνω πάνω από το τρίτο φύλλο
και συνεχίζω αλλα δύο από πάνω.
ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.

H Συνταγή είναι της Kelly Deligianni

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Διαφήμιση

Σπανακοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά

Ζύμη

800 γραμμάρια αλεύρι Μάννα κίτρινο κοσκινισμένο
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό χλιαρό όσο πάρει
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
3/4 της συσκευασίας βιτάμ soft
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων

Διαφήμιση


Γέμιση
800gr φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο κομμένο και στημένο πολύ
καλά με αλάτι να βγάλει όλα τα υγρά του
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
2 μεγάλα πράσα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (τα κρεμμύδια και τα πράσα κομμένα σε φέτες τα αχνίζουμε με λίγο νερό και αλάτι
για να φύγει η αψάδα τους
750gr φέτα πιπεράτη σε κύβους + 2 αυγά λίγο πιπέρι
(Βάλτε όσο σας αρέσει δοκιμάζοντας πάντως το πικάντικο της φέτας πριν σπάσετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

Διαφήμιση

Όταν εννοείς Τελικά της ζύμης και φτιάξω μία μαλακή και εύκαμπτη μπάλα την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 με 30 λεπτά
Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και ανοίγω το καθένα με τον πλάστη σε μέγεθος πιάτου και το καλύπτω με καρυδάκια βουτύρου
Βάζω το κάθε φύλλο σε (πλαστικό) πιάτο με νισεστέ πάνω-κάτω στην κατάψυξη.
Εάν έχετε λίγο χώρο βάζετε ανά δύο τα φύλλα στο ίδιο πιάτο με χώρισμα από αντικολλητικό χαρτί

Τ αφήνω τουλάχιστον για 40 λεπτά. Βγάζω τα δύο πιάτα και ανοίγω το κάθε φύλλου τόσο λεπτό ώστε το πρώτο να καλύπτει τον πάτο του ρηχού
ταψιού της κουζίνας και να εξέχει λίγο από αυτόν τα πλαϊνά
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο
Με αυτά τα δύο καλύπτω τον πάτο του βουτυρωμένο ταψιου
Από πάνω ρίχνω τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα πιρούνι τελειώνω με τα δύο τελευταία φύλλα από πάνω.

Χαράζω σε κομμάτια, βάζω το υπόλοιπο της συσκευασίας του βουτύρου σε καρυδάκια πάνω από τα κομμάτια
Ραντίζω την πίτα με νερό και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις για 10 λεπτά στο Max και κάτω στον πάτο, χαμηλώνω στους 200
βαθμούς πάντα αντιστάσεις για άλλα περίπου 50 με 55 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας

Καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Foteini Theologitou

Διαφήμιση


Διαφήμιση