Μπομπότα

Η «Μπομπότα», μια παραδοσιακή πίτα, είναι μια αγαπημένη πίτα για κάθε τραπέζι.
Το τραγανό φύλλο και η γεμάτη γευση της ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και προσφέρει μια γευστική εμπειρία που δύσκολα ξεχνάς.
Φτιαγμένη με απλά υλικά όπως αλεύρι, λάδι,γιαουρτι για να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη, στη συνέχεια γεμίζεται με χορτα αρωματικα και φέτα
Αφού φτιαξουμε το φύλλο και βαλουμε την γεμιση, ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει με τραγανή κρούστα.
Την Μποπότα μπορείτε να το απολαύσετε ζεστή ή κρύα, συνοδευόμενη με δροσερό κρασί ή γιαούρτι.
Είτε την φτιαξετε για την οικογενεια είτε για φίλους, η Μπομποτα σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει

Υλικά

Μισό κιλό σπανάκι
2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
4 κρεμμυδάκια
1 ματσάκι τσουκνίδα
Πλένουμε και ψιλοκόβω όλα τα υλικά και τα πατάω με λίγο αλάτι

Για το χυλό
250 γρ καλαμποκαλευρο
500 γρ αλεύρι γ ο Χ
1 κεσεδάκι γιαούρτι
500 τυρί φέτα
1 ποτήρι λάδι
1 Φ μπεικιν παουντερ
2 αυγά
1 λ γάλα

Εκτέλεση

Στη αρχή το γάλα το ρίχνουμε σιγά σιγά γιατί θέλουμε ένα χυλό παχύ για να στρώσουμε στη βάση
Το απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί με το χέρι σαν φύλλο στρώνουμε τα χόρτα που ρίχνουμε λίγο τυρί και λάδι τα απλώνουμε και αυτά όμορφα
*Μην ανησυχείτε που είναι πολλά θα πέσουν με το ψήσιμο
Στο μίγμα που έμεινε ρίχνω το γάλα το αραιώνω πιο πολύ και τα ριχνω επάνω στα χόρτα λίγο λάδι και ψήνω στους 180 για 1 ώρα και κάτι

Συνταγή από την Maria Kaloti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πλαστός

Πλαστός

Υλικά

½ kg από διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, λάπατο, παζιά – ό,τι βρείτε πιο φρέσκο)
½ kg τυρί φέτα
½ kg καλαμποκάλευρο (μπομπότα για τους παλιούς)
½ kg αλεύρι σκληρό (καθάριο επίσης για τους παλιούς)
2 ποτήρια ελαιόλαδο
μια φούχτα τραχανά (προαιρετικά)
αλάτι
νερό

Για τη γέμιση:
Πλένουμε τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε, το αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι και τα ανακατεύουμε. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε στα χόρτα. Ο τραχανάς, αν και προαιρετικός, δένει τα χόρτα και δίνει μια ωραία γεύση.

Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό, αλάτι, τα αλεύρια μας, προσθέτουμε λίγο λάδι σιγά σιγά και το ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί ένας χυλός.

Εκτέλεση

Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λάδι αδειάζουμε το μισό χυλό στο ταψί και τον πλάθουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να κάνουμε μια στρώση καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γέμιση από τα χόρτα και το τυρί, αφού πρώτα τα σουρώσουμε ελαφρά με τα χέρια μας, και απλώνουμε έτσι ώστε να πάνε παντού.

Παίρνουμε τον υπόλοιπο χυλό που έχει περισσέψει, προσθέτουμε νερό για να το κάνουμε πιο αραιό και πιο ρευστό από το αρχικό μίγμα και, αφού το ανακατέψουμε καλά, το ρίχνουμε πάνω από τα χόρτα στρώνοντας το με τα χέρια μας ή με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.

Σημείωση: «Ο πλαστός τρώγεται ζεστός και από το ταψί» έλεγε η γιαγιά μου. Εσείς χρησιμοποιήστε το και σαν άλλοθι για να μην πλύνετε τα πιάτα.

 

 

Προηγούμενο άρθροΛεμονόπιτα με κρέμα λεμονιού
Επόμενο άρθροΦασολάκια με μοσχαρίσιο κρέας