Σπανακοτυρόπιτα

Η επιλογή του σωστού τύπου αλευριού είναι πολύ σημαντική για να έχετε μία Σπανακοτυρόπιτα με τραγανό φύλλο . Κι αυτό γιατί κάθε είδος μας δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα, τόσο τεχνικά όσο και γευστικά. 

Συστατικά

Για ταψί με διάμετρο 35 εκ.

Για τη ζύμη
1 κιλό μαλακό αλεύρι,
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό,
1 πρέζα αλάτι
και προπαντός 1 ποτήρι χλιαρό νερό.

Για τη γέμιση 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ σπανάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
2 αυγα
250 γρ τυρί φέτα
Αλατοπίπερο

Παρασκευή

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως όταν τη βάλετε στην πίτα

Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μαραθεί και να χάσει τον όγκο και τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσουν, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, να ανακατευτούν ο κρόκος και το ασπράδι και τρίβουμε τη φέτα. Προσοχή με το αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή.

Για τo φύλλο

Πρώτα βάζω αλεύρι με το αλάτι το ανακατεύω σε ένα μπολ,και ύστερα ρίχνω το ξύδι και το χλιαρό νερό ,δεν θέλει πολλή ανακάτεμα ίσα ίσα να τραβήξει το νερό και να γίνει μια ομοιόμορφη ζυμη. Στο τέλος βάζουμε και ένα φλυτζανακι ελαιόλαδο το αφήνω για 30 λεπτά σκεπασμένο σε ζεστό μέρος και ύστερα το κόβω σε 4-5 κομμάτια για να ανοίξω το φύλλο.

Σε ένα πλάστη ρίχνω αλεύρι ανακατεμένο με νισιστε ,αυτό το κάνω για να ανοιξει το φύλλο ποιο καλά και να γίνει ποιο λεπτό και να είναι αρκετα μεγαλυτερα σχεδόν διπλάσια απο το ταψί.
Λαδωνω ένα ταψί και ρίχνω ελάχιστο βούτυρο και ύστερα βάζω το φύλλο πάνω στο ταψί. Το ίδιο κάνω μέχρι να τελειώσω με τα υπόλοιπα φύλλα και αφήνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.

Κάθε φορά που απλώνετε ένα φύλλο , το αλλειφετε με ελαιόλαδο και λιγο βούτυρο.

Όταν τοποθετηθεί το τρίτο φύλλο ή τεταρτο εάν εχετε κανει πέντε απλώνουμε τη γέμιση.

Δεν σας δίνω ακριβή μέτρηση λαδιού γιατί σε άλλους αρέσουν οι πίτες τους πιο λαδερές και σε άλλους πιο στεγνές. 

Ξεκινήστε να κλείνετε την πίτα διπλώνοντας τα φύλλα που προεξέχουν. Μόλις διπλώσετε το πρώτο, απλώνετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζετε με επόμενα, λαδώνοντάς τα μόλις τα διπλώσετε. Αφήνουμε το τελευταίο ξεδιπλωμένο, να βγαίνει έξω από το ταψί.
Βάζουμε το 4ο η 5ο φύλλο αν έχουμε κάνει 5 φύλλα  ζαρωμένο πάνω από την πίτα και κλεινουμε με το φυλλο που δεν διπλώσαμε προς τα μεσα.
Αλείψτε την επιφάνεια με βουτυρο στο τελευταίο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να ροδίσουν, για περίπου μία ώρα, αλλά αυτό εξαρτάται από τον φούρνο.
Πριν το βάλετε στο φούρνο βρέξτε το χέρι σας με νερό και ραντίστε το σε όλη την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε το τέλειο τραγανό.

Η Πίτα είναι της κας Lamprini Pappa

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα

Σπανακοτυρόπιτα

Για 1 παραλληλόγραμμο ταψί 30×36 εκ

Για το φύλλο
650 γρ κίτρινο αλεύρι για πίτες
300 ml χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ένα ψιλόξυδο από κόκκινο κρασί
0,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο

για τη γέμιση
1.100 γρ σπανάκι πλυμένο καλά
1 μικρό μάτσο τσάρντ ή αποβάθρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
0,5 ματσάκι άνηθο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ τυρί φέτα σε κομμάτια
6 κσ ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε.
Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ελαιόλαδο. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια και τα πράσα. Μόλις μαλακώσουν και γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και σωτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τον άνιθο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χοντροτρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πιπέρι και προσθέτουμε το μίγμα στην κατσαρόλα.

για το φύλλο -φτιάξτε 6 μικρά μπαλάκια για τα 6 φύλλα, που ανοίγετε για την πίτα, βάζετε σε μια λεκάνη, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για τουλάχιστον 0,5 ώρα.

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε με 2 φύλλα ακόμα.
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τη γέμιση στο ταψί, ώστε να αποφύγουμε την περίσσεια υγρών.
Καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο και το λαδώνουμε.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα και το τελευταίο απο πάνω τα οποία λαδώνουμε επίσης.


Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα και 15΄.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς με μέλι
Επόμενο άρθρο“Ψευτομουσακάς” με Κολοκυθάκια