Αυτές οι Αφράτες Τηγανίτες είναι αφρός και νόστιμες ακόμα και με νερό! Σήμερα τις έφτιαξα στο νερό, και εξαφανίζονται αμέσως. Στο παρα 5 κατάφερα να βγάλω φωτογραφία, γιατί τα χέρια είχαν ήδη φτάσει στο πιάτο. Η χρήση της μαγιάς κάνει αυτές τις Αφράτες Τηγανίτες μοναδικές, με εσωτερικό που θυμίζει μικρό ψωμάκι. Είναι ιδανικές για ένα πλούσιο και αρωματικό πρωινό, συνοδευόμενες από μέλι, μαρμελάδα ή άχνη ζάχαρη.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Ζύμη

  • Νερό ή γάλα (χλιαρό) – 250 ml.
  • Συμπιεσμένη μαγιά – 8/9 γρ. ( 3 γρ. ξηρή )
  • Ζάχαρη – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Αλάτι – 0,5 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο) – 250/280 γρ. (μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αλεύρι)
  • Ζάχαρη βανίλιας (Προαιρετικά)
  • Μαρμελάδα/ξυσμα πορτοκαλιού (Προαιρετικά)
  • Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Μαγιάς: Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό ή γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.

2. Ζύμη: Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σταδιακά. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι σαν παχύρρευστη σπιτική κρέμα γάλακτος . Δεν πρέπει να τρέχει από το κουτάλι .

3. 1ο Φούσκωμα: Σκεπάζουμε το μπολ (π.χ. με μεμβράνη) και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.

4. 2ο Φούσκωμα: Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη (την “ξεφουσκώνουμε”) και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 20-30 λεπτά .

5. Τηγάνισμα: Τηγανίζουμε σε καλά προθερμασμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά . Για να είναι περίπου ίδιες και στρογγυλές οι τηγανητές, απλώνουμε τη ζύμη κάθετα με ένα κουτάλι (ή κουτάλακι). Η ζύμη είναι πηχτή, δεν τρέχει από το κουτάλι, μπορείτε να βοηθήσετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα καθαρό δάχτυλο. Δείτε κι άλλες συνταγές για τηγανίτες. Ας βάλουμε μέλι, μαρμελάδα ή άχνη ζάχαρη και απολαύσετε! Καλή Επιτυχία.


Χρήσιμα Tips

Η Ζύμη: Το πάχος της ζύμης είναι το μυστικό . Πρέπει να είναι πολύ πηχτή για να μη γίνει πλακέ στο τηγάνι. Αν είναι πολύ αραιή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.

Διπλό Φούσκωμα: Το διπλό φούσκωμα (που ακολουθείται από ανακάτεμα) είναι αυτό που κάνει τις τηγανίτες εξαιρετικά αφράτες . Μην το παραλείψετε.

Θερμοκρασία Τηγανίσματος: Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια . Αν είναι πολύ δυνατή, θα αρπάξουν εξωτερικά και θα μείνουν άψητες μέσα.

Συστατικά: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με γάλα για πιο πλούσια γεύση, αλλά και με νερό γίνονται εξαιρετικές.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αμερικάνικες Πάνκεικ (Pancakes)

Παραδοσιακοί Λουκουμάδες

Μπανάνες Φλάμπε (Flambé)