Αυτές οι τηγανίτες φουσκωτές της γιαγιάς είναι όνειρο! Αφράτες, γευστικές και γεμάτες με ζεστή αγάπη. Η τέλεια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες από το σπίτι της γιαγιάς, με την κουζίνα γεμάτη με μυρωδιές και γέλια.
Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης. Η τραγανή κρούστα δίνει τη θέση της σε μια αφράτη και ζουμερή σάρκα, που λιώνει στο στόμα. Το μέλι ταιριάζει τέλεια με την απαλή γεύση της ζύμης, δημιουργώντας μια αρμονία που σε κάνει να θέλεις να φας άλλη μία και άλλη μία.
Υλικά:
- 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 κ.σούπας ζάχαρη
- 1 κ.γλυκού αλάτι
- 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 3-4 φλιτζάνια)
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σιγά σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί ο χυλός. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ αραιός.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
- Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό στο ζεστό λάδι.
- Τηγανίζουμε τις τηγανίτες για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε ζεστές με μέλι, μαρμελάδα, Nutella, ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
Προτάσεις :
- Μπορείτε να προσθέσετε στο χυλό ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για extra γεύση.
- Μπορείτε να ψήσετε τις τηγανίτες και στο φούρνο στους 180°C για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Καλή όρεξη!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Υλικά
4 ελληνικά λουκάνικα καυτερά ή οχι
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
1 πιπεριά(επιλέξτε το χρώμα σας), στην μέση και κομμένή σε φέτες
1 φλιτζάνι λευκά μανιτάρια σε φέτες
4 φέτες ώριμης ντομάτας
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα
Αλάτι και πιπέρι
Αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τα λουκάνικα σας σε ένα ξύλο κοπής και στη συνέχεια κόψτε τα στη μέση κατά μήκος για να ανοίξουν σε ένα κομμάτι λουκάνικο (μην τα κόψετε σε δύο). Επαναλάβετε με όλα τα λουκάνικα.
Τοποθετήστε ένα τηγάνι στην φωτιά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, και αφήστε να κάψει λίγο το λάδι. Τοποθετήστε τα λουκάνικα με την όψη προς τα κάτω (με την πλευρά του εξωτερικό προς τα επάνω) και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να είναι ελαφρώς ροδισμένα και τραγανά. Γυρίστε προσεκτικά τα λουκάνικα και μαγειρέψτε για ένα λεπτό ακόμη, και στη συνέχεια βγάλτε τα προσεκτικά και αφήστε τα.
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο (εάν χρειαστεί) και προσθέστε τα κρεμμύδια, πιπεριές και μανιτάρια και σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε για 5-6 λεπτά, προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι και μόλις τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή αφαιρέστε όλα τα λαχανικά και στη συνέχεια προσθέστε τις ντομάτες και μαγειρέψτε για ένα λεπτό, ακριβώς για να μαλακώσουν και κρατήστε τες.
Τοποθετήστε τα λουκάνικα στο τηγάνι(εάν το τηγάνι σας μπορεί να μπει στον φούρνο αλλιώς σε ένα ταψάκι, μπορείτε επίσης να ψήσετε), πασπαλίζετε κάθε λουκάνικο με τυρί, ρίχνετε από πάνω ντομάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια και πιπεριές. Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 220 βαθμούς και τοποθετήστε την ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε για 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Αφαιρέστε προσεκτικά από το φούρνο, πασπαλίζετε με αποξηραμένη ελληνική ρίγανη και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί , πατάτες τηγανιτές ή ψητή πατάτα και μπύρα !