Πρόσφατα, μια ωραία κυρία με ρώτησε για μια συνταγή για Tres Leches. Δεν το είχα φτιάξει και αποφάσισα να το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Αφορμή αυτή τη φορά είναι τα γενέθλια του πεθερού μου. Να είναι ζωντανός και καλά! ❤️
Υλικά
Για παντεσπανι:
☑️4 αυγά
☑️150 γρ Ζάχαρη
☑️150 γρ Αλεύρι
☑️10 γρ Μπέικιν πάουντερ
☑️Βανίλια
Για Γέμιση:
☑️1 κουτί ζαχαρουχο Γάλα (397g / 300ml) (Μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμα)
☑️50ml Κρέμα γάλακτος
☑️200ml Φρέσκο Γάλα
* Αν σας αρέσουν τα πιο σιροπιαστά κέικ, μπορείτε να αυξήσετε λίγο ακόμα το γάλα. Νομίζω φτάνει..
Για την κρέμα:
☑️200ml Φρέσκο Γάλα
☑️1 συσκευασία “γκαρνι”
Για καραμέλα:
☑️150 γρ Ζάχαρη
☑️30 γρ βούτυρο
☑️200ml Κρέμα γάλακτος
☑️ Αλάτι τσίμπημα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
1.Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας να κρυώσει και να πήξει:
Βάζουμε τη ζάχαρη στο μάτι της κουζίνας να καραμελώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και ακολουθούμε με την κρέμα γάλακτος (δεν πρέπει να είναι κρύα). Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Έπειτα αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (αλλιώς θα ρευστοποιηθεί η κρέμα!). Στην αρχή είναι αρκετά ρευστή, αλλά αφού κρυώσει στο ψυγείο
πήζει!
2. Παντεσπανι:
Τα αυγά χωρίζονται σε ασπράδια και κρόκους. Τα ασπράδια μαζί με ⅓ από τη Ζάχαρη χτυπιούνται σε “χιόνι” (τουλάχιστον 5 λεπτά). Οι κρόκοι με την υπόλοιπη ζάχαρη – μέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Το αλεύρι κοσκινίζεται με το μπέικιν πάουντερ. Το ανακάτεμα των κρόκων και των ασπρδιων γίνεται στο χέρι (χωρίς μίξερ) για να μην μειωθεί ο όγκος του μείγματος. Ψήνουμε στα 180 γρ., χωρίς να ανοιξουμε την πόρτα του φούρνου για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγξτε με ένα ξυλάκι..
3. Για τη γέμιση:
Ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρουχο γάλα και περιχύνουμε το καλά στεγνό παντεσπανι (περιχύνουμε κρύο με κρύο!). Φυλάσσετε στο ψυγείο να κρυώσει και να ποτίσει.
4. Κρέμα:
Το κρύο φρέσκο γάλα χτυπιέται με το “γκαρνί” με ένα μίξερ για 3 Min.
Η κρέμα τοποθετείται στο παντεσπανι και ισοπεδώνεται με μια σπάτουλα. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
5. Μόλις κρυώσει καλά η καραμέλα και πήξει ελαφρώς, ρίχνουμε από πάνω και διακοσμούμε.
Αραιώστε λίγο κρεμα γκαρνι με γάλα και κάντε γραμμές με τη βοήθεια μια σακούλας. Στη συνέχεια φτιάχνονται σχεδια με ένα ραβδί.
* Καλό είναι το κέικ να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα. Έτσι ποτίζεται καλά και γίνεται πιο ζουμερό και νόστιμο!
ΥΓ: Ακούγεται χρονοβόρο και περίπλοκο, αλλά είναι ένα σούπερ εύκολο και μοναδικά νόστιμο γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε!
Το μυστικό μιας επιτυχημένης συνταγής είναι η υπομονή