To Γαλακτομπούρεκο της Τεμπέλας

Υλικά

155 γραμμάρια ζάχαρη (¾ φλιτζάνι)
2 αυγα
2 κρόκοι
2 φλιτζάνια γάλα πλήρες (500 ml)
1 κουτ. Βανίλια (5 ml)
Τριμμένο ξύσμα 1 λεμονιού
215 γρ βούτυρο ανάλατο (1 φλιτζάνι)
12 φύλλα κρουστας
(125 ml) φλιτζάνι νερό 1/2 φλ
(125 ml) φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλ
(5 ml) χυμός λεμονιού 1 κουτ.
1 ξυλάκι κανέλας

Σερβίρει 8-10

Εκτέλεση

Μέγεθος τηγανιού 22 x 30 εκ
Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε το βούτυρο μέχρι να φτάσει στο στάδιο να αφρίσει – θα μυρίζει και τα στερεά του γάλακτος θα ροδίσουν και θα κολλήσουν στον πάτο του τηγανιού. Ψύξτε ελαφρά και ξαφρίστε τον αφρό.
Αλείψτε το ταψί με βούτυρο και απλώστε το 1 φύλλο βουτυρώστε και διπλώστε στη μέση.
Βουτυρώστε το δεύτερο φυλλο και σουρώστε το με τα χερια και βάλτε στο ταψι

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ενα ενα τα φύλλα και βάλτε στο τψί να γεμίσει
Μην πιέζετε για να αφήσετε το φύλλο να γίνει τραγανό.
Ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω από το φύλλο.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε την κρέμα ανακατεύοντας 2 κρόκους + 2 αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε.
Προσθέτουμε το γάλα και το τριμμένο ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε να ανακατευτούν καλά.
Ρίξτε αμέσως τη γέμιση κρέμας πάνω από το τραγανό φύλλο, χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά ή έως ότου η κρέμα έχει μόλις σταθεροποιηθεί αλλά όχι πολύ σφιχτή.

Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το νερό, το χυμό λεμονιού και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν Χαμηλώνουμε σε χαμηλή φωτιά και μειώνουμε κατά 1/3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώνουμε ελαφρώς.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι, ομοιόμορφα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Κόψτε και απολαύστε! Το κέικ απολαμβάνετε καλύτερα ζεστό εκτός φούρνου. Για καλύτερα αποτελέσματα αν κρυώσει, ζεστάνετε απαλά για να μαλακώσει η κρέμα.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΜην τηγανίζετε τις πατάτες! Γρήγορη, εύκολη και νόστιμη συνταγή. Νόστιμο ορεκτικό, ιδανικό για γαρνίρισμα.
Επόμενο άρθροΜικρά γλυκάκια με καρύδι και λουκούμι (Φονταν)