Αυτό το γλυκό αποτελεί μια ωδή στην απλότητα, μια πανδαισία γεύσεων με μόλις 3 υλικά. Ο χαλβάς με νισεστέ, καρύδια και ελαιόλαδο είναι μια παραδοσιακή συνταγή, γεμάτη με νοσταλγία και αυθεντικότητα.
Η υφή του: Αέρινη και αφράτη, αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, αφήνοντας μια αίσθηση βελούδου. Ο νισεστέ, αφού ψηθεί, δημιουργεί μια λεπτή κρούστα, ενώ στο εσωτερικό του χαλβά κρύβονται μικρά κομμάτια καρυδιού, προσθέτοντας μια τραγανή πινελιά.
Η νοστιμιά: Ο χαλβάς με νισεστέ, καρύδια και ελαιόλαδο είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητα και την αυθεντικότητά του. Η πλούσια γεύση του και η αφράτη υφή του τον καθιστούν ένα γλυκό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
300g άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ)
600 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ξηρούς καρπούς(καρύδια)
80 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό και 100 γρ.απ τη ζάχαρη.Προσθέτουμε τον νισεστέ και το ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη.Ανακατεύουμε να λιώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.Προσοχή δεν θέλουμε να σκουρήνει πολύ γιατί θα πικρίσει.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει και να ξεκολλά απ τα τοιχώματα.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα σ ένα μικρό ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μια κουταλιά ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για 15 λεπτά να ροδίσει.
Γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!!!!
Δείτε το βίντεο της συνταγής εδώ
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Χαλβάς Φαρσάλων “Ο παζαριώτικος”
Υλικα
1 λιτρο νερο
500γρ ζαχαρη και ακομα 200 γρ για την καραμελα
250γρ νισιστέ
100γρ βουτυτο αγελαδινο λιωμένο και ακομα 100γρ για το τελος
150 αμυγδαλα ολοκληρα καβουρδισμενα.
Εκτελεση
Σε μια λεκανη εβαλα το νερο και τα 500γρ ζαχαρη και ανακατεψα λιγο με αυγοδάρτη μεχρι να λιωσει.Προσθετουμε τα 100γρ βουτυρο και συνεχιζοντας το ανακατεμα τελος προσθετουμε το νισιστε και ανακατευουμε μεχρι να διαλυθουν ολα καλα.
Σε μια κατσαρολα σε μετρια φωτια φτιαχνουμε την καραμελα(καλυτερα αν εχετε βαθυ αντικολλυτικο τηγανι ομως εγω δεν ειχα)ριχνουμε σταδιακα τη ζαχαρη σε 4-5 δοσεις .Μολις λιωνει η 1η δοση και γινεται καραμελα ριχνουμε την 2η δοση στο κεντρο και συνεχιζουμε ετσι με ολα τη ζαχαρη. Προσοχη οι θερμοκρασιες εδω ειναι πολυ υψηλες.
Οταν γινει η καραμελα ριχνουμε μεσα το μειγμα που εχουμε φτιαξει στη λεκανη.Μολις το ριξετε η καραμελα θα ενωθει και θα σφιξει μεσα στη κατσαρολα.Μη φοβηθειτε οτι εχετε κανει λαθος ετσι γινεται.Συνεχιστε να ανακατευετε σε μετρια φωτια ισως να χαμηλωσετε λιγο ακομα μεχρι να ενωθει ολη η καραμελα με το υπολοιπο μειγμα και να γινει ο χαλβας.Οταν γινει ριχνουμε πρωτα τα αμυγδαλα ανακατευοντας και το βουτυρο
Γυριζουμε το χαλβα σε ενα πυρεξ και πασπαλιζουμε λιγη ζαχαρη .Το βαζουμε στο φουρνο στο γκριλ στο φουλ μεχρι να πιασει τη γνωστη κρούστα.(πέτσα).Να μας καει δηλ λιγο εκτος κι αν εχετε φλόγιστρο οποτε καψτε τη ζαχαρη με αυτό.
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Giota Tsaprazlh ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR(Ομάδα μαγειρικής)