Χυλοπίτες με αρνάκι στο φούρνο

Αυτό το πιάτο είναι ένα διαχρονικό κλασικό, αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους. Η συνταγή είναι απλή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό. Το αρνάκι ψήνεται σιγά σιγά στο φούρνο, μέχρι να γίνει μαλακό και ζουμερό, ενώ οι χυλοπίτες απορροφούν όλες τις γεύσεις.

Τι μου άρεσε:

  • Η γεύση: Το αρνάκι ήταν τόσο μαλακό που λιώνε στο στόμα, ενώ οι χυλοπίτες ήταν χυλωμένες και γεμάτες με τα αρώματα του αρνιού και των λαχανικών.
  • Η υφή: Ο συνδυασμός της μαλακιάς σάρκας του αρνιού με τις χυλωμένες χυλοπίτες ήταν τέλειος.
  • Η ευκολία: Η συνταγή είναι απλή και εύκολη στην εκτέλεση.
  • Η παράδοση: Αυτό το πιάτο είναι μια κλασική ελληνική συνταγή που φέρνει στο νου μνήμες από οικογενειακά τραπέζια.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ταψί, όπως καρότα, πατάτες ή κρεμμύδια.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κρασί στο ψήσιμο για να δώσετε μια πιο πλούσια γεύση στο φαγητό.
  • Μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό με τριμμένο κεφαλοτύρι και φρέσκο ​​μαϊντανό.

Συνολικά, οι χυλοπίτες με αρνάκι στο φούρνο είναι ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά, παράδοση και θαλπωρή. Σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Υλικά για 4 άτομα

1 1/2 κιλό αρνίσιο μπούτι, σε μερίδες
1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες
4 ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες, ή ανάλογος χυμός ντομάτας
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
Πλένουμε καλά το κρέας, το αλείφουμε με λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το απλώνουμε σε ένα ταψί μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Αν έχουμε κεραμικό σκεύος (γιουβέτσι), θα γίνει πιο νόστιμο.
Ανά διαστήματα, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
Όταν ροδίσει από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη και μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα ή το χυμό της.
Αφήνουμε να ψηθεί και, όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό καυτό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και τις χυλοπίτες και απλώνουμε να πάνε παντού στο ταψί, γύρω-γύρω από το κρέας. Ανακατεύουμε 2-3 φορές στην αρχή για να αναμειχθούν με τα υγρά και να μην κολλήσουν. Σε 25 λεπτά θα είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Προηγούμενο άρθροΜία συνταγή που έχει επιτυχία από την πρώτη φορά…χωρίς αυγά
Επόμενο άρθροΦωλιές πίτσας σε 5 λεπτά – από έτοιμα φύλλα κρούστας