Απλό χωριάτικο ψωμί

Υλικά

450/500γρ αλεύρι σκληρο + εξτρα για τον πάγκο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
7γρ ξηρή μαγιά,
1 πρέζα ζάχαρη,
1 κουταλιά της σούπας λάδι,
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
300/350ml νερό.

Εκτέλεση

Τοποθετήστε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, το λάδι και το ξύδι στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα με το εξάρτημα γάντζου για 5 λεπτά.
Προσθέστε το αλάτι και χτυπήστε για άλλα 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
Πιέστε τη ζύμη με τα χέρια σας για να σχηματιστεί ένα στρογγυλό σχήμα, επιστρέψτε τη στο μπολ και καλύψτε τη με πλαστική μεμβράνη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλη μία ώρα.
Επαναλάβετε τη διαδικασία ξεφουσκώματος και φουσκώματος άλλη μια φορά.

Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε τη ζύμη.
Σχηματίστε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι και τοποθετήστε την ανάποδα σε ένα μπολ στρωμένο με λαδόκολλα.
Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C σε φούρνο με αέρα και ζεσταίνουμε μια γάστρα ή μια κατσαρόλα μέσα.

Βγάλτε την γάστρα από το φούρνο και βάλτε μέσα τη ζύμη.
Με ένα μαχαίρι ανοίγετε μια απλή κάθετη σχισμή στην ζυμη αλευρώστε την και σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά.
Αφαιρέστε το καπάκι, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230 °C και ψήστε για άλλα 20 λεπτά.
Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει σε σχάρα.

Να έχετε μια ευλογημένη μέρα 💗

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χωριάτικο Ψωμί Σουσαμένιο

Χωριάτικο Ψωμί

Χωριάτικο Ψωμί με σουσάμι απίστευτα νόστιμο, μαλακο εσωτερικά και με τραγανή κρούστα από σουσάμι.

Υλικά:

Περίπου 550 γραμμάρια αλεύρι
1 πακέτο ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 ml. γάλα
230 ml. χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σουσάμι για το τύλιγμα του ψωμιού
2 κουταλιές της σούπας γάλα και
1 κ.σ αλεύρι για να αλείψει το ψωμί για να κολλήσει το σουσάμι.

Εκτέλεση

Ζυμώνεται μια ελαφρώς κολλώδης ζύμη, η οποία φουσκώνει για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια σχηματίζονται δύο καρβέλια (τα τυλίγω σε ρολό και πιέζω με τα δάχτυλά σας τις δύο άκρες που έχουν μείνει. Μπορείτε να τις πλάσετε όπως θέλετε.) Αφήνονται να ξεκουραστούν για περίπου 15 λεπτά, αλείφουμε με τον χυλό από το γάλα και
το αλεύρι και τυλίγουμε με σουσάμι. Τέλος, γίνεται ένα κόψιμο στο πλάι του ψωμιού με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ξυράφι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με μια μεταλλική κούπα ή μπολ γεμάτο νερό απο κάτω.

Marta Boqdgiqan

 

Προηγούμενο άρθροΠατατοσαλάτα ….Δεν θα ξανακάνεις ποτέ την κλασική πατατοσαλάτα με μαγιονέζα
Επόμενο άρθροΙταλικό κέικ με σιμιγδάλι και ρικότα