Εκμέκ με φρυγανιά 

Το Εκμέκ με φρυγανιά της Ζακύνθου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητα και την εκλεπτυσμένη γεύση του. Η βάση του αποτελείται από φρυγανιές Ζακύνθου, οι οποίες σιροπιάζονται με ένα αρωματικό σιρόπι λεμονιού.

Ακολουθεί μια βελούδινη κρέμα γάλακτος, αρωματισμένη με βανίλια, που αγκαλιάζει τις φρυγανιές.

Η κρέμα σκεπάζεται με τριμμένους ξηρούς καρπούς και κανέλα, δημιουργώντας μια τραγανή και αρωματική κρούστα.

Κάθε μπουκιά εκμέκ Ζακύνθου είναι μια έκρηξη γεύσεων και υφών. Η τραγανή φρυγανιά, το ζουμερό σιρόπι, η απαλή κρέμα και η αρωματική κρούστα συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα γλυκό που είναι ταυτόχρονα δροσερό, γλυκό και αρωματικό.

Υλικά

Σιρόπι….
4 κούπες νερό
5 κούπες ζαχαρη
3 ξυλάκια κανέλα

Κρέμα….
1,5 λίτρο γάλα
12 κ.σ. κορν φλάουρ
6 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 βανιλιτσες
3 κρόκους αυγού

Σαντιγί….
0,5 λίτρο κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

για το σιροπι
Στρώνουμε ομοιόμορφα τις φρυγανιές κ περιχύνουμε τη μισή ποσότητα σιρόπι, αφήνουμε να ρουφήξει κ κάνουμε άλλη μία στρώση φρυγανιές κ περιχύνουμε το υπόλοιπο ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

για την κρέμα
Βράζουμε το 1 λίτρο γάλα προσθέτοντας τη ζάχαρη κ τις βανιλιτσες.
Στο υπόλοιπο μισό λίτρο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ κ το ρίχνουμε στο ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα κ προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να διαλυθούν.
Την στρώνουμε πάνω στις φρυγανιές. Σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία να εφάπτεται στην κρέμα κ τοποθετούμε στο ψυγείο κάνα μισάωρο.

Σαντιγί
Χτυπάμε στο σιγανό για 3′ κ έπειτα δυνατά για άλλα 7′. Αφού αφρατεψει την στρώνουμε πάνω από την κρέμα κ πασπαλίζουμε με οποιονδήποτε τριμμένο ξηρό καρπό έχουμε.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες κ έπειτα σερβίρουμε.

Εκμέκ με φρυγανιά 
Εκμέκ με φρυγανιά

Καλή απόλαυση

H Συνταγή είναι της Penny Mpellou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Εκμέκ κανταΐφι!!!

Εκμέκ κανταΐφι

Εκμέκ κανταΐφι Καταπληκτική συνταγή της κυρίας Tzeni Tsanaktsidou και εκτέλεση της κας Dimitra Milia  😍

Υλικά:

500 γρ κανταιφι ,
300 γρ αγελαδινο βουτυρο!

Σιρόπι:
Βραζουμε 3 ποτηρια νερου με 3 ποτηρια ζαχαρη μισο λεμονι για 5 λεπτα!
Το κατεβαζουμε και το αφηνουμε να χλιαρυνει!
Στην συνεχεια σιροπιαζουμε σιγα σιγα με κουταλα!

Κρέμα:
1 λιτρο γαλα,
6 κ.σ ζαχαρη,
4 κ.σ γεματες κορν φλαουρ,
2 κ.σ.γεματες αλευρι,
1 βανιλια,
50 γρ βουτυρο!

Εκτέλεση

Βουτυρωνουμε το ταψι φουρνου με τα 50 γρ βούτυρο.
Βαζουμε το κανταιφι μεσα και το ανοιγουμε καλα!
Ριχνουμε πανω του λιωμενο κρυο το βουτυρο το ανακατευουμε να μουσκεψει καλα!
Το ισιωνουμε και στην συνεχεια το ψηνουμε.στους 180β μεχρι να κοκκινίσει!
Το βγαζουμε και το αφηνουμε να κρυωσει!
Στην συνεχεια το βαζουμε στο ταψι που θα το συναρμολογησουμε!

Για την κρέμα
Βαζουμε σε ενα μπολακι το αλευρι-κορν φλαουρ ριχνουμε λιγο γαλα και τα ανακατευουμε!
Βαζουμε το υπολοιπο γαλα με.την ζαχαρη να ζεσταθει!
Ριχνουμε το μείγμα αλευρι-κορν και ανακατευουμε!
Οταν πηξει την κατεβαζουμε και ριχνουμε την βανιλια,το βουτυρο!
Ανακατευουμε κατα διαστηματα μεχρι να χλιαρυνει!
Στην συνεχεια την βαζουμε πανω στο κρυο γλυκο!

Σαντιγι:
Χτυπαμε 500 γρ κρυα κρεμα γαλακτος ζαχαροπλαστικης με 50 γρ άχνη ζάχαρη!
Την βαζουμε απαλα πανω στην κρυα κρεμα! Διακοσμούμε με φυστίκι!

Προηγούμενο άρθροΘεϊκά Τρουφάκια Κάστανο
Επόμενο άρθρο6 λάθη που καταστρέφουν το πλυντήριό σας