Αυτό το κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο είναι μία συνταγή που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη κάθε φορά! Είναι απίστευτα εύκολο και νόστιμο, ιδανικό για ένα καθημερινό γεύμα ή ακόμα και για το κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά

1 1/2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
8 (περίπου 1,2 κιλά) μπουτακια κοτόπουλου
1 πράσο, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
Μανιτάρια πορτομπελο 200g
6 μεγάλα φύλλα φασκόμηλου, σχισμένα
500g πακέτο Κριθαράκι (risoni)
750ml (3 φλιτζάνια) ζωμό κοτόπουλου
300ml κρέμα (χτυπήστε 1 / 4 κουπας αλατισμένο βούτυρο λιωμένο σε 3/4 κούπας πλήρες γάλα) ή γιαούρτι
150 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) κατεψυγμένο αρακά
Τριμμένη παρμεζάνα, για να το σερβίρετε (προαιρετικά)
Κομμένο ξύσμα λεμονιού, για να σερβίρετε (προαιρετικά)
Φρέσκα φύλλα φασκόμηλου, για το σέρβιρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα 200C / 180C. Τοποθετήστε ένα μεγάλο ταψί στον φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί.
Βήμα 2
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. Ραντίστε με 3 κουταλιές λάδι πάνω από τη βάση του
ταψιού. Προσθέστε το κοτόπουλο, το πράσο, τα μανιτάρια και το φασκόμηλο. Αλατίστε.
Ραντίστε από πάνω με τα υπόλοιπα 3 κουταλάκια λάδι.
Ψήστε για 20 λεπτά ή έως ότου το κοτόπουλο να πάρει χρώμα.
Βήμα 3
Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να γυρίσετε το κοτόπουλο. Ρίξτε το κριθαράκι ανάμεσα
στο κοτόπουλο. Ρίξτε το ζωμό και την κρέμα και ανακατέψτε. Ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή έως ότου το κοτόπουλο χρυσίσει και μαγειρευτεί και τα υγρά έχουν απορροφηθεί σχεδόν όλο.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τον αρακά στο Κριθαράκι και ανακατεύουμε. Επιστρέψτε στο φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ο αρακάς. Πασπαλίστε με παρμεζάνα, ξύσμα λεμονιού και φύλλα φασκόμηλου, αν θέλετε

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Κοτόπουλο με Κριθαράκι στο Φούρνο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο ακόμα πιο νόστιμο. Για έξτρα άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη μαζί με το πράσο και τα μανιτάρια. Αν δεν έχετε φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη μανιταριών ή ακόμα και κονσέρβας (αφού τα στραγγίξετε καλά). Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπουτάκια κοτόπουλου με φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κόβοντας το σε μεγάλα κομμάτια για να ψηθεί ομοιόμορφα.

ΠΗΓΗ: Dora Joannou