Δείτε Επίσης: Πατάτα ογκρατεν με κρεμμύδι, μπέικον και τυρί | Πατατούλες Ζουμερές με Κεφτεδάκια στον Φούρνο

Οι Πατάτες με Κιμά στον Φούρνο είναι ένα κλασικό, comfort πιάτο που θυμίζει έντονα μουσακά, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορο στην προετοιμασία. Η συνταγή αυτή δημιουργεί ένα πλούσιο ογκρατέν με χρυσαφένιες πατάτες, αρωματικό μοσχαρίσιο κιμά και άφθονο τριμμένο τυρί. Η τεχνική του προτηγανίσματος στις πατάτες εξασφαλίζει ότι θα μαλακώσουν τέλεια μέσα στον φούρνο χωρίς να λασπώσουν. Είναι το ιδανικό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


 

 

Υλικά Συνταγής

Για τον Κιμά και τη Σάλτσα:

  • 500 γρ. έως 700 γρ. Μοσχαρίσιος κιμάς (εξαρτάται από το μέγεθος της πιατέλας)
  • 1 Κρεμμύδι (ξερό, ψιλοκομμένο)
  • 1 Φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο)
  • 4 Σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένο ή τριμμένο)
  • 1,5 Πράσινη πιπεριά ή (1/2 κόκκινη, 1/2 πράσινη, 1/2 κίτρινη)
  • 1 Ντομάτα (ώριμη, κομμένη σε κομμάτια)
  • 2 κσ Ντοματοπελτές
  • 1 κσ Πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
  • Λίγο λάδι (για το σοτάρισμα)
  • Αλάτι, πιπέρι (για γεύση)

Για τη Σύνθεση:

  • 1,5 κιλό έως 2 κιλά Πατάτες (κομμένες σε φέτες)
  • 350 γρ. Τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή ένταμ)
  • 5-6 Ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • Λάδι (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία Κιμά: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με λίγο λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά του. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, πιπέρι, και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε λίγο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, την ντομάτα κομμένη σε κομμάτια, και τον πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί κι άλλο νεράκι για να μη στεγνώσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά.

Προετοιμασία Πατατών: Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες (όχι πολύ λεπτές) και τις βάζουμε στο νερό. Όταν τελειώσουμε το κόψιμο, στραγγίζουμε τις πατάτες, τις σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι (ηλιέλαιο), αλλά όχι πάρα πολύ, γιατί θα μπουν και στον φούρνο. Θέλουμε απλώς να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Συναρμολόγηση: Σε ένα κανονικό πυρέξ (ή ταψί) στρώνουμε την πρώτη στρώση πατάτας. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένο τυρί, στη συνέχεια τη γέμιση κιμά και τέλος μια λεπτή στρώση τριμμένο τυρί.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση πατάτας και από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Διακοσμούμε με τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Η στρώση αυτή με τις Πατάτες με Κιμά στον Φούρνο θα δημιουργήσει την κρούστα.

Ψήσιμο: Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 190 βαθμούς (στον αέρα ή αντιστάσεις, ανάλογα τον φούρνο σας) για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να λιώσει καλά το τυρί.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις πατάτες για να δούμε αν είναι μαλακές και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε ζεστό. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά μετά το ψήσιμο.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος Κιμά: 15 λεπτά

Χρόνος Τηγανίσματος Πατατών: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος (Σκεπασμένο): 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος (Ξεσκέπαστο): 10-15 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνουν οι Πατάτες με Κιμά στον Φούρνο ακόμα πιο πλούσιες, μπορείτε να προσθέσετε μισή κούπα μπεσαμέλ ανάμεσα στις στρώσεις κιμά και τυριού. Δείτε εδώ συνταγή για εύκολη μπεσαμέλ.

Για να είναι ο κιμάς πιο αρωματικός, προσθέστε μια πρέζα κανέλα και λίγο κύμινο στο τέλος του βρασμού. Μια πινελιά κόκκινου κρασιού στο σοτάρισμα του κιμά θα του δώσει εξαιρετική γεύση.

Το μυστικό για να μη λασπώσουν οι πατάτες είναι να τις στραγγίσετε και να τις στεγνώσετε καλά πριν το τηγάνισμα, ακόμα κι αν είναι σύντομο.


 

Σχετικές Συνταγές 

Εύκολος Μουσακάς ταψιού

Κοτόπουλο με Πατάτες Φούρνου Λεμονάτο

Γιουβέτσι Μοσχαρίσιο


Δείτε Επίσης: Πατάτα ογκρατεν με κρεμμύδι, μπέικον και τυρί | Πατατούλες Ζουμερές με Κεφτεδάκια στον Φούρνο

Δείτε το Βίντεο της Συνταγής εδώ