Εύκολη τυρόπιτα με Sprite και μόνο 2 φύλλα όπως αυτές στους φούρνους
Η Συνταγή είναι από το Helena’s Greek cooking
Υλικά
για το ζυμάρι:
750 γρ. αλεύρι χωριάτικο, η για όλες τις χρήσεις, η ολικής, η μισό μισό
3 κ.γ κοφτές μπέικιν παουτερ
250 γρ. Μαργαρίνη σε κύβους
1 Sprite τενεκεδακι 300 γρ.
130 γρ. Μαργαρίνη λιωμένη
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
Για την γέμιση:
400-450 γρ. Φέτα τριμμένη
Πώς θα την κάνουμε:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την ζύμη εκτός το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τους κύβους μαργαρίνης. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι ψηχουλιαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό βρύσης και λίγο αλεύρι ακόμα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή της ζύμης. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Προσωπικά κάνω το πρωί την ζύμη και όταν επιστρέψω την ανοίγω και την ψήνω για μεσημεριανό.
Σε επιφάνεια ρίχνουμε νισεστε η αλεύρι και κάνουμε ένα μπαστούνι τη ζύμη μας.
Χωρίζουμε στη μέση. Παίρνουμε το ένα μέρος της ζύμης και σε αλευρωμενη επιφάνεια κάνουμε ένα φύλλο οχι πολύ μεγάλο. Το τοποθετούμε με την βοήθεια του πλαστη σε ένα ταψί 32-38 cm που αλείψαμε καλά με λιωμένη μαργαρίνη.
Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας να καλύψει όλο το ταψί. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο μεγαλύτερο και χαράζουμε το μέγεθος του ταψιού μας.
Τοποθετούμε πάλι με την βοήθεια του πλαστη στο ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να κλείσουν οι άκρες. Χαράζουμε την πίτα με τα δάχτυλα μας πρώτα σταυρωτά και μετά χιαστί να βγει 8 η 10 μεγάλα κομμάτια. Αλείφουμε καλά όλη την πίτα με λιωμένη μαργαρίνη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200’C βαθμούς για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και αλείφουμε πάλι με λίγη από την λιωμένη μαργαρίνη.
Καλή επιτυχία