Μελιτζανόπιτα με μπεσαμέλ και φέτα

Συστατικά

2 μεσαίες μελιτζάνες
αλάτι για την μελιτζάνα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους, αποφλοιωμένες και μαγειρεμένες (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πράσινες πιπεριές
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 φλιτζάνι για το φύλλο
1 κονσερβα να τριμμένες ντομάτες
αλάτι και πιπέρι
450γρ φέτα, τριμμένη και χωρισμένη στα 2
4 αυγά, χτυπημένα
45ογρ φύλλο πιτας

Μπεσαμέλ Sauce – για 1 φλιτζάνι
30γρ βούτυρο
2½ κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
½ αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες ψιλές και πασπαλίστε με αλάτι και τοποθετήστε το σε σουρωτήρι να βγάλουν υγρά για 15 λεπτά.
Στραγγίστε και ξεπλύνετε και τοποθετήστε τις σε χαρτοπετσέτες και στεγνώστε.
Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ.
Βουρτσίστε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε ένα λαδωμένο ταψί.
Ψήστε μέχρι ελαφρώς να πάρουν καφέ χρώμα και στις δύο πλευρές.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσετε. Αφήνω στην άκρη.
Προσθέτετε ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 25 λεπτά. Αφήνω στην άκρη.
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν
μαγειρεμένες. Αφήστε να κρυώσουν σε φέτες.
Προετοιμάστε τη σάλτσα Bechamel(Δειτε την συνταγή στο τέλος).
Μόλις κρυώσει η σάλτσα μπεσαμελ, προσθέστε τη μισή φέτα και 4 χτυπημένα αυγά στη σάλτσα και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν.

Συναρμολόγηση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λιπάνετε ένα ταψί  20×30 εκ.
Στρώστε τα μισά φύλλα, βουρτσίζοντας με βούτυρο μετά από κάθε στρώση στο ταψί.
Προσθέστε τις μαγειρεμένες πατάτες πάνω από το φύλλο.
Προσθέστε τις μισές φέτες μελιτζάνας.
Πασπαλίστε με την υπόλοιπη φέτα και μισή σάλτσα Bechamel.
Απλώστε τη μισή σάλτσα ντομάτας από πάνω.
Επαναλάβετε με ένα στρώμα της μελιτζάνας που απομένει.
Τελειώστε με τη σάλτσα μπεσαμελ και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Αναδιπλώστε τις πλευρές του φύλλου πάνω από το γέμισμα και το βούτυρο.
Σκεπάστε με το υπόλοιπο φύλλο, Μελιτζανόπιτα με μπεσαμέλ και φέτα κάθε στρώση.
Διπλώστε το επιπλέον φύλλο πίτας γυρω γυρω μέσα στο ταψί και κόψτε επιπλέον με ένα μαχαίρι.
Χαράξτε απο πάνω το φύλλο με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια σερβιρίσματος.

Ψήστε για 30-45 λεπτά στους 350 βαθμούς ή έως να πάρει ενα ωραίο χρώμα.
Αφήστε το για 15 λεπτά να κρυώσει πριν το σερβίρετε.

Σάλτσα Μπεσαμελ

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε αργά το αλεύρι που χτυπάει συνεχώς μέχρι να γίνει ανάμειξη για 2 λεπτά.
Προσθέστε βραστό γάλα αργά μέχρι να ενσωματωθεί καλά με το μείγμα αλευριού.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε αυγά, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε για να αναμειχθούν. Αφήστε να κρυώσει

ΠΗΓΗ: californiagreekgirl.com

Προηγούμενο άρθροΕύκολο Κέικ με κρέμα και βατόμουρα…με τέλεια βάση
Επόμενο άρθροΠίτσα με ψωμί…