Υλικά:
Ελιές: Πράσινες(Μεγαρίτικες χαρακωτές), τσακιστές(Μεγαρίτικες τσακιστές ή αχλατσάδες), καλαμών
Νερό: Κρύο και καθαρό.
Αλάτι: Χοντρό αλάτι.
Σκόνη ξυνό (στο σούπερ μάρκετ ή στα είδη μπαχαρικών)
Μάραθος: Φρέσκος
Λεμόνι: Φρέσκο, σε φέτες.
Εξοπλισμός:
Μπουκάλια γυάλινα ή του γάλακτος: 1,5 ή 5 λίτρων, καλά πλυμένα.
Οδηγίες:
Προετοιμασία των ελιών:
Πλύσιμο: Ξέπλυνε πολύ καλά τις ελιές κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσεις
τυχόν χώματα ή προσμίξεις.
Χάραγμα: Χρησιμοποίησε ένα ξυράφι για να τις χαραξεις( τις πράσινες, ενω τις τσακιστές και Καλαμών όχι)
Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη διείσδυση του αλατιού και του ξιδιού και θα επιταχύνει τη διαδικασία του ξεπικρίσματος.
Ξέπικρισμα:
Βύθιση: Τοποθέτησε τις ελιές σε μία λεκάνη και κάλυψέ τις με κρύο νερό.
Αλλαγή νερού: Άλλαζε το νερό καθημερινά για 3-5 μέρες. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των ελιών και την ποικιλία τους.
Ετοιμασία της άλμης:
Μετά τις τοποθετούμε σε μπουκάλι 1,5 λιτρου ή σε 5λιτρο.
Αλάτι χοντρό, 1,5 κ σούπας για το μικρό μπουκάλι ή 3 κ. σούπας για το μεγάλο.
Ξυνό, 1 κ. γλυκού για το μικρό ή 2,5 κ. γλυκού για το μεγάλο.
Μάραθο εάν έχετε και λίγο λεμόνι σε φέτες.
Σε τρείς με πέντε μέρες ανακινούμε και βγάζουμε τον αέρα από το ξυνό στο μπουκάλια.
Σε 20 περίπου μέρες είναι έτοιμες για φαγητό.
Σφράγισμα: Κλείσε καλά τα μπουκάλια.
Αποθήκευση: Τοποθέτησε τα μπουκάλια σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Ωρίμανση και διατήρηση:
Ανακίνηση: Ανακίνησε τα μπουκάλια κάθε 3-5 μέρες για να διασφαλίσεις ότι όλες οι ελιές έρχονται σε επαφή με την άλμη.
Διάρκεια ζωής χωρίς να πετάξετε την άρμη 2 έτη.
Αν χρειαστεί συμπληρώνεται αλάτι αν δείτε ότι μαλακώνουν.
H Συνταγή είναι του κου Ben Walker από την μάνα του