Σουβλάκια μαριναρισμένα με μέλι & ψητά λαχανικά

Για περίπου. 3/4 έως 1 κιλό σουβλάκια κοτόπουλου

Υλικά

1 κσ κανονική μουστάρδα
4 κσ καλής ποιότητας μέλι
1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου
6-7 κσ ελαιόλαδου
Μπάρμπεκιου μπαχαρικό της επιλογής σας και στο γούστο σας
Χυμός 1 μεγαλου λεμονιού
1 πρέζα αλατιού

Εκτέλεση

Βάλτε τα πάντα σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά !!! Η μαρινάδα είναι έτοιμη!
Συνήθως κόβω το κοτόπουλο σε περίπου σε κύβους, βάλτε τους στο μπολ, ρίξτε μαρινάδα και κάντε “μασάζ” το κοτόπουλο …. αλλά μπορείτε να αγοράστε και 5 ωραία και φρέσκα ωμά κοτόπουλα σουβλάκια.
Τα έβαλα σε ένα βαθύ ταψί (παρακαλώ, δείτε τη φωτογραφία), ρίχνω ελαφρά τη μαρινάδα


τους μασάζ, τα καλύψαμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήσαμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαρινάρισματος γυρίζω τα σουβλάκια αρκετές φορές, έτσι  όλες οι πλευρές να είναι σωστά μαριναρισμένες.

Εάν φτιάξετε σουβλάκια από το μηδέν, συνιστώ ανεπιφύλακτα να εμποτίσετε τα καλαμάκια
τουλάχιστον για 20 λεπτά σε νερό.

Προθερμάνετε το μπάρμπεκιου σας και ψήστε αργά τα σουβλάκια. Γιατί αργά; Επειδή η μαρινάδα έχει μέλι που κάνει το κρέας να καίει πιο γρήγορα στην επιφάνεια. Μην βιάζεστε ψήστε αργά και γυρίζετε τα σουβλάκια κάθε 3-4 λεπτά.

Παίρνει στη σχάρα μου 22 έως 25 λεπτά για να τα ολοκληρώσω, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Ζουμερό και τρυφερό!

Ψητά Λαχανικά

Υλικά

4 μεσαίες / μεγάλες μελιτζάνες
200 ml καλό ελαιόλαδο – ξέρω ότι είναι πολύ, αλλά θα το χρειαστείτε!
4 σκελίδες σκόρδου – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη σκόρδου, αλλά δεν είναι το ίδιο 
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόψτε τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες.
2. Βάλτε τις φέτες μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίστε μια μεγάλη ποσότητα αλατιού πάνω από τις φέτες και ανακατέψτε καλά με τα χέρια.
3. Αφήστε τις μελιτζάνες στο μπολ για 20-30 λεπτά έως 1 ώρα.
4. Βάζω σε ένα μπλέντερ, λάδι, το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι και ένα πιπέρι. Ανακατέψτε όλα αυτά μέχρι το σκόρδο να είναι ψιλοκομμένο σε μικροσκοπικά κομμάτια. Εάν δεν έχετε μικρό μπλέντερ, χρησιμοποιήστε το παλιό καλό μπολ, τρίβουμε το σκόρδο, προσθέτουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι και αυτό είναι.
5. Πλύνετε σωστά τις μελιτζάνες, ώστε να μην υπάρχει ίχνος αλατιού ούτε υγρού.
Πάρτε το χρόνο σας, και πλύνετε τιε φέτες πραγματικά καλά!
6. Στεγνώστε καλά με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί ή μπολ.
7. Ρίχνουμε τα 3/4 του μείγματος λαδιού στις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά. Βεβαιωθείτε ότι κάθε φέτα είναι καλυμμένη στο λάδι σκόρδου. Εάν πιστεύετε ότι οι φέτες χρειάζονται περισσότερο λάδι, χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο λάδι.
8. Τοποθετήστε στη σχάρα του μπάρμπεκιου και ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν σε σκούρο καφέ και στις δύο πλευρές.
9. Όταν τελειώσετε, μπορείτε να γαρνίρετε με περισσότερο ελαιόλαδο με θρυμματισμένο σκόρδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανάλογα με το γούστο σας.

Ψητές πιπεριές

Εάν έχετε αφήσει οποιοδήποτε από το λάδι σκόρδου και έχετε μερικές μικρότερες ή κανονικές πιπεριές – μπορείτε να κάνετε ένα επιπλέον πιάτο σε χρόνο μηδέν.
Τοποθετήστε τις πιπεριές σε ένα μπολ, ρίξτε τη μαρινάδα πάνω τους, ρίξτε τις και μαρινάρετε για περίπου 15 λεπτά. Τοποθετήστε στο ζεστό μπάρμπεκιου και ψήστε τα για 2 λεπτά κάθε πλευρά.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Σημείωση

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ότι καλύπτω τα καλαμάκια σε αλουμινόχαρτο. Είναι επειδή τα αγόρασα έτοιμα τα σουβλάκια και δεν είχα το χρόνο να βάλω τα καλαμακια στο νερό – έτσι δεν θα καουν στη σχάρα και θα σπασουν.