Υλικά:
1 ¼ φλιτζάνι ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα
1 ασπράδι αυγού
½ φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Λίγες σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά, ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε)
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Σε μπλεντερ, αλέστε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν χοντρή σκόνη.
Προσθέστε τη ζάχαρη στα αλεσμένα αμύγδαλα και συνεχίστε το άλεσμα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει λεπτή, αλευρώδη υφή.
Μεταφέρετε το μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης σε ένα μπολ. Αν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το ασπράδι αυγού στο μείγμα.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη, συμπαγής ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγες σταγόνες νερό.
Αν είναι πολύ υγρή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι αμυγδάλου.
Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε η ζύμη να σφίξει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάστε τις σε μπαλάκια.
Κυλήστε τα μπαλάκια στη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθούν καλά.
Με το δάχτυλό σας, πιέστε απαλά κάθε μπαλάκι για να δημιουργήσετε το κλασικό σχήμα των αμυγδαλωτών, με μια μικρή κορυφή στη μέση.
Τοποθετήστε τα αμυγδαλωτά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφαιρέστε τα αμυγδαλωτά από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.
Συμβουλές:
Για πιο έντονη γεύση αμυγδάλου, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες απόσταγμα αμυγδάλου στο μείγμα.
Αν θέλετε πιο τραγανή υφή, ψήστε τα αμυγδαλωτά για λίγο περισσότερο χρόνο.
Τα αμυγδαλωτά διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες.
Καλή απόλαυση!
Photo: Homemade Italian Recipes Recipe Https://cookingitalians.com/dolcetti-siciliani-di…/