Υλικά
– 1 λαμαρίνα
Για το φύλλο:
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
400 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ ξίδι
1 κ.γ αλάτι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιολάδου
150 γρ. λιωμένο βιτάμ
Για την γέμιση:
400 γραμμάρια φέτα τριμμένη ή σε μικρά κομματάκια
500 ml Γάλα φρέσκο
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
3-4 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Για την γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να γίνει κρέμα. Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα, την τριμμένη γραβιέρα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν. Αφήνουμε στην άκρη και βάζουμε από πάνω ένα καπάκι.
3. Βγάζουμε έξι πιατάκια μεσαίου μεγέθους και βάζουμε ανά 4 μπαλάκια στο καθένα. Έπειτα ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια με πλάστη σε μικρό μέγεθος και και αλείφουμε κάθε φορά με το λιωμένο βιτάμ, εκτός από το τελευταίο μικρό φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Κάθε πιατάκι να έχει 4 μικρά φύλλα, σύνολο 6 πιατάκια.)
2 Για το φύλλο: βράζουμε το νερό πολύ λίγο, δηλαδή χλιαρό. Έπειτα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το χλιαρό νερό μας. Ζυμώνουμε καλά για να
ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Σε μια ζυγαριά μετράμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια (50
γραμ.) μπορεί να βγει και ένα παραπάνω μπαλάκι.
4) Λαδώνουμε καλά μια λαμαρίνα. Αφού περάσει η 1 ώρα βγάζουμε ένα ένα πιάτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα. Θα είναι 3 φύλλα κάτω 3 φύλλα πάνω. (στην ουσία είναι τα 6 πιάτα που θα βγουν 6 φύλλα και θα είναι σαν να έχει πολλά φύλλα η πίτα μας). Με το που βάλουμε και το τρίτο φύλλο κάτω ρίχνουμε την γέμιση μας και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω (κάθε φύλλο το πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο).
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Συμβουλή: όταν κλείσουμε το φούρνο, βάζουμε μια πετσέτα για να είναι λίγο ανοιχτός ο φούρνος ώστε να “παίρνει” αέρα η πίτα και για να μην μαλακώσει.
6. Μερικές συμβουλές για την πίτα: Πριν μπει η πίτα μας στον φούρνο για να ψηθεί, την βάζουμε για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε εκείνο το διάστημα, βάζουμε τον φούρνο σε προθέρμανση. Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο την κόβουμε σε κομμάτια και την πασπαλίζουμε με νερό.
* Αν θέλετε, ανοίγετε τα φύλλα με νισεστέ
H συνταγή είναι της κας παραδοσιακές πίτες Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου