Υλικά
Για μέτρηση χρησιμοποιώ ποτήρι νερού
~ 1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό φυτικό έλαιο για πιο ελαφριά έκδοση)
~ 2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
~ 1/2 ποτήρι αλεύρι
~ 3 ποτήρια ζάχαρη
~ 5 ποτήρια νερό
~ 2 μικρά μπαστούνια κανέλας
~ 6-8 γαρύφαλα
~ 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ή καρύδια, ψιλοκομμένα
~ 1 κουπα σταφίδα
Εκτέλεση
Βράζετε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και αφήνετε στην ακρή να απορροφηθεί το άρωμα των μπαχαρικών.
Ψήνετε τα καρύδια σε ένα ταψί σε υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσετε να καεί, γιατί ο χαλβάς θα έχει έντονη οσμή.
Ρίξτε το σιμιγδάλι και ψήστε το, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να
πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
Όταν το σιμιγδάλι ψήθεί, τραβήξτε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες και στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό μείγμα ζάχαρης αργά
(αφαιρέστε την κανέλλα και το γαρύφαλλο πριν το ρίξετε) ανακατεύοντας προσεκτικά καθώς
καίει πάρα πολύ.
Χαμηλώστε τη φωτιά και τοποθετήστε την κατσαρόλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου βράσει ο χαλβάς και δεν υπάρχει πλέον υγρό.
Αδειάστε το μείγμα στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήστε το να σταθεί μέχρι να κρυώσει.
Γυρίστε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρετε με καρύδια και πασπαλίστε με κανέλα, αν θέλετε.
*** Η συνεχής ανάδευση στο ψήσιμο είναι απαραίτητη επειδή το σιμιγδάλι μπορεί εύκολα να καεί.
Halvas with nuts and raisins.
Ingredients
For measuring I use water glasses
~1 glass oil (half olive oil, half vegetable oil for a lighter version)
~2 glasses semolina coarse
~1/2 glass flour
~3 glasses sugar
~5 glasses water
~2 small cinnamon sticks
~ 6-8 cloves
~1 1/2 tea cup almonds or walnuts, chopped
~1 tea cup raisins
Instructions
Boil the water, sugar, cloves and cinnamon on low heat for 5 minutes and set aside for the fragrance of the spices to set.
Roast the nuts in a pan on high heat for 3-4 min
Heat the oil in a deep pot, on medium heat, without letting it burn, because the halva will have an intense smell.
Pour the semolina and roast it, stirring continuously
with a wooden spoon until it gets golden
brown.
When the semolina is roasted, pull the pot of the heat, add the nuts and raisins and then the hot sugar mixture slowly (remove the cinnamon sticks and the cloves before) stirring carefully as it splashes and burns very much.
Lower the heat and put the pot back on. Keep stirring until the halva is boiled and there’s no more liquid.
Empty the mixture in the classic form of the cake
with the hole. Let it stand until it cools. Turn the form on a platter, garnish with nuts and sprinkle with cinnamon if you wish.
***Continuous stirring in roasting is necessary because semolina can easily burn.
Credit: Konstantina Karavasia